Journalist hardhandig aangepakt na coronamars, RTBF dient klacht in

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 20 december 2021

RTBF-journalist Eric Boever is in de marge van de coronamars afgelopen zondag in het Jubelpark hardhandig aangepakt door een groep heethoofden. Hij kreeg pepperspray in de ogen en werd zwaar geïntimideerd. De RTBF veroordeelt de aanval en dient een klacht in.

Iets voor 17u zondag is RTBF-journalist Eric Boever zwaar geïntimideerd in het Jubelpark. Onze reporter ter plaatse kon de scène filmen en moest zelf op de vlucht slaan om een confrontatie te voorkomen.

Tot ongeveer 15 uur bleven de betogers grotendeels op het afgesproken parcours. Nadien ontspoorde de situatie alsnog. In het Jubelpark zag onze reporter ter plaatse een tiental mensen zwarte overhemden en jassen aantrekken. "Muts op, sjaal op. Minstens tien mensen zitten verspreid in de struiken met rugzakken," aldus onze reporter.

Het is in die context dat Boever werd lastiggevallen. "Ik was toen op zoek naar mijn team in het park. Om 19u30 moest ik namelijk een live-uitzending verzorgen," vertelt Boever in een reactie aan BRUZZ, "maar ik werd al snel herkend door een aantal jongeren. Ze schreeuwden dat ik een collaborateur was en dat het mijn beurt is om in de klappen te delen."

"Ze waren erg jong en extreem agressief. Gelukkig heb ik geen rechtstreekse klappen geïncasseerd, maar het scheelde niet veel. Uiteindelijk kreeg ik een volle lading traangas in mijn ogen gespoten. Ik kon niets meer zien," aldus Boever. "Ik ben naar de spoeddiensten van het Sint-Michielsziekenhuis getrokken, dat was gelukkig vlakbij. Daar werd ik twee uur lang verzorgd."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Boever te maken krijgt met agressie tijdens een live-interventie. "Ook tijdens onder andere La Boum werd ik geïntimideerd. En dat terwijl ik als journalist altijd een platform wens te geven aan iedereen, ook manifestanten en betogers."

De Franstalige omroep RTBF zal klacht indienen. "RTBF veroordeelt deze aanval met klem, zal een klacht indienen en eist respect voor zijn verslaggevingsteams en volledige vrijheid van informatie," klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?