Coronajaar 2020

Sabeth De Waele (UZ Brussel): 'Versoepelingen in september waren schuldig verzuim'

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
21/12/2020

In Brussel 2020 blikken we in zeven afleveringen, met zeven Brusselaars, terug op het coronajaar 2020. Aflevering 1: Sabeth De Waele, waarnemend diensthoofd intensieve zorg van het Universitair Ziekenhuis Brussel. "Ik heb dit jaar veel bijgeleerd, maar ten koste van veel te veel andere zaken."

De Waele en co trokken in 2020 geregeld aan de alarmbel om te wijzen op de impact van de coronacrisis in de zorg. "We dachten, we nemen dat er ook gewoon nog bij. Want als niemand anders het doet, moesten wij het wel doen", beschrijft De Waele het gevoel bij het begin van de tweede golf midden oktober. "Voor ons moest de kraan gewoon dicht, want we waren aan het dweilen met de kraan open."

Over de versoepelingen die de federale regering aankondigde op 28 september is De Waele nog altijd niet te spreken. "Ik ben daar echt boos om", zegt ze. "Ik vraag soms af of de politici het wel begrijpen. Als ze het begrijpen en toch gewoon hun zin doen, dan vind ik dat heel gevaarlijk. Die versoepelingen toen, dat was schuldig verzuim."

  • Bekijk het volledige interview in de video. Dinsdag in aflevering 2 is het aan Hyun Lories, regisseur van de bekroonde kortfilm 'Versailles' en jeugdwerker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Jette , Gezondheid , Samenleving , Coronajaar 2020 , Sabeth De Waele , UZ Jette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni