70-tal Oekraïners komt samen aan Schumanplein voor meer militaire steun van Europa

Lis Vanheule
23/01/2023

Organisatie 'Promote Ukraine' is maandagmiddag met een 70-tal betogers samengekomen op het Schumanplein om te pleiten voor meer militaire steun. Daarmee richten ze zich tot de Europese Raad.

Meer wapens, dat is de voornaamste reden dat verschillende Oekraïners maandagmiddag samenkwamen aan het Schumanplein: "Oekraïne heeft vooral behoefte aan Leopard-tanks, langeafstandsraketten en luchtverdedigingssystemen, om hun eigen land, maar ook de rest van Europa te kunnen blijven beschermen."

Ook willen ze dat de Europese Unie meer economische sancties treft tegenover Rusland. Zo willen ze onder meer een totaalverbod op de invoer van uranium uit Rusland, maar ook dat Rusland geen toegang meer krijgt tot alle clouddiensten en software die voor militaire doeleinden kunnen gebruikt worden. Er moet volgens hen ook een verbod komen op de invoer van diamanten uit Rusland.

Naast die economische sancties moet de Europese Unie volgens hen juridische stappen nemen om Rusland als terroristische staat te erkennen. Om hen op die manier niet alleen economisch, maar ook politiek volledig te isoleren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni