Brussel wil Brabantse landbouwgrond kopen: ‘Ongelukkige uitspraak voor boeren’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 23 november 2020

Het Brussels Gewest overweegt om gronden te kopen in de rand, om er groenten en fruit te kweken voor de Brusselaars. Dat maakt bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) bekend. Hij wil zo veel mogelijk mensen voeden met lokale producten, volgens de ‘korte keten’. Brusselse stadsboeren die al werken volgens dat principe hopen dat zij niet worden voorbijgestoken.

Een van die stadsboeren is Jef Merckx van Courjette uit Jette. Zijn getuigenis zie je in de video hierboven. Merckx is enthousiast over de gewestelijke uitbreidingsplannen volgens het korte ketenprincipe, maar hoopt dat de bestaande boeren en korte keteninitiatieven op Brussels grondgebied niet worden vergeten, vooraleer er deals worden gesloten over Brabantse gronden met boeren van buiten Brussel.

Ook vanuit de politieke oppositie zijn scherpe reacties te horen op het idee. Onder meer Alexia Bertrand (MR) vindt de aankoop van landbouwgrond buiten Brussel geen kerntaak van de regering. Experte Marjolein Visser (ULB) vindt de timing van de uitspraken ongelukkig, zeker voor de boeren zelf, dat zegt ze in onderstaande video.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?