De jonge jaren van Jérémy Doku (1): ‘Ik wist meteen dat hij speciaal was’

Godfried Roelant, MW
© BRUZZ
27/11/2023

Met twee goals en vijf assists in tien wedstrijden speelt Jérémy Doku zich al weken in de kijker als pijlsnelle dribbelkont bij topclub Manchester City. Voetballen leerde hij op Neerpede, waar hij een warme thuis vond bij gastouders Wanda en Paul, die voordien ook Romelu Lukaku in hun paars-witte hart sloten. Samen met hen en een paar van zijn ontdekkers blikken we terug op de jonge jaren van voetbalfenomeen Jérémy Doku.

“Onmogelijk te verdedigen. Je kan hem veertien keer stoppen, maar de vijftiende keer heeft hij je bij de lurven.” Jack Gaughan, sportjournalist voor de Daily Mail, is lyrisch over de 21-jarige flankaanvaller. “He gets bums off seats,” zeggen de Engelsen: “Voor Doku veren supporters recht in de tribune.”

Na Kevin De Bruyne en Vincent Kompany staat er opnieuw een Belg op in het Etihad Stadium. In tegenstelling tot Vince the Prince komt Doku niet uit Brussel, maar ruilde hij op tienjarige leeftijd Antwerpen in voor de hoofdstad.

Made in Neerpede

Op de jeugdacademie van Anderlecht, in Neerpede, ontbolstert de jonge Doku volledig. Neerpede is al langer een kweekvijver voor jong Belgisch voetbaltalent. Dat weet ook Romelu Lukaku, die Doku overtuigde om als prof naar Anderlecht te gaan. “Alles is hier om je potentieel te ontwikkelen,” richtte Lukaku zich destijds tot de jonge winger. Profetische woorden, want in 2018 verzilvert Doku op zestienjarige leeftijd een eerste profcontract bij Anderlecht.

Jean Kindermans, hoofd van de jeugdopleiding van RSCA, voelde meteen dat Jérémy Doku “speciaal” was, toen hij hem voor het eerst zag voetballen bij de jeugd van Beerschot. “Met de nodige inspanningen hebben we Doku naar Neerpede gehaald,” reconstrueert hoofd scouting Kevin Vermeulen Doku’s transfer naar de jeugd van Anderlecht in 2012. “We legden een busje in, zorgden voor een schoolproject en zochten een gastgezin.” Zijn grootste kwaliteit? “Hij is een absoluut competitiebeest,” herinnert zijn jeugdcoach bij RSCA Benoit Haegeman hem.

‘Een fenomeen’

Een warme thuis vond Doku bij gastouders Paul en Wanda, die mooie herinneringen koesteren aan de voetballer. “Hij was een heel makkelijk ventje,” weet Wanda nog. “En dansen! Dat deed hij graag.”

Zo aangenaam als Doku was in zijn gastgezin, zo genadeloos was hij op het voetbalveld. Op een pleintje in de buurt of op de grasmat, overal waar Doku speelde maakte hij de tegenstander belachelijk. “Een fenomeen,” omschrijft Kindermans het rastalent. “Er is maar één speler die hem dat nagedaan heeft: Romelu Lukaku.”

Romelu Lukaku als gids

Die laatste zegt zich nostalgisch te voelen wanneer hij met Doku op het veld staat bij de Rode Duivels. “Bij Anderlecht heb ik altijd met zo’n wingers gespeeld. Wij hoeven niet veel te zeggen om elkaar te vinden.” Dezelfde jeugdopleiding volgen, heeft zo zijn voordelen.

Na Anderlecht verkaste Doku in 2020 naar Stade Rennais, om afgelopen zomer de overstap te maken naar Engels landskampioen Manchester City. De topclub uit de Premier League telde 65 miljoen euro neer.

  • VOLGENDE KEER De doorbraak van Jérémy Doku bij de eerste ploeg van Anderlecht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni