Politie over preventief oppakken: 'Daderprofilering niet zelfde als etnisch profileren'

KVDP
© BRUZZ
03/07/2023

Sinds donderdag werden meer dan 200 mensen in Brussel preventief opgepakt, nadat de Franse rellen naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel door een politiekogel ook naar Brussel oversloegen. De politie probeert door middel van dit soort preventieve aanhoudingen te voorkomen dat de rellen een vervolg krijgen. Maar daar komt heel wat kritiek op. Volgens mensenrechtenadvocaten is hier sprake van een schending van de mensenrechten.

Al een week lang breken in verschillende Franse steden elke avond rellen uit na de dood van de 17-jarige jongen Nahel. Die werd vorige week dinsdag neergeschoten door een politieagent tijdens een verkeerscontrole. De tragische gebeurtenis lokt ook protest uit in Brussel: donderdagnacht kwamen tientallen jongeren op straat en werd een auto in brand gestoken rond het Anneessensplein en het Zuidstation. Een dag later wilden negen jongeren een aanslag plegen op het politiecommissariaat in Anderlecht.

De jongeren konden tijdig onderschept worden. Ze zijn niet de enigen die preventief werden opgepakt: in totaal gaat het om 200 mensen.

Er komt felle kritiek op de preventieve aanhoudingen. Volgens critici is er sprake van etnisch profileren.

"Er is een verschil tussen etnisch profileren en daderprofilering”, werpt Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel-Zuid, tegen. “Op basis van de informatie die we vergaren, gaan we gericht mensen preventief oppakken, zodat het hier niet zover geraakt als in Frankrijk.”

Volgens hem is communicatie met de jongeren belangrijk: “Het is belangrijk om achteraf met de jongeren in gesprek te gaan over waarom we ze preventief hebben aangehouden.” Volgens hem is het door de aanhoudingen gelukt om Brussel relatief rustig te houden.

Daderprofilering problematisch

“Daderprofilering is op zich al een problematisch concept”, zegt mensenrechtenadvocate Pauline Delgrange in een studiogesprek bij BRUZZ. “Het Europees Hof van de Rechten van de Mens is daar heel duidelijk over, een bevolkingsgroep mag niet preventief worden aangehouden. Ook niet als de politie vermoedt dat ze illegale daden zullen plegen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni