Honderden werknemers betogen aan hoofdzetel Iris-ziekenhuizen

Reine Nkiambote, Steven Grumiau
© BRUZZ
03/06/2019
Ook in:
nl fr

Zo’n 350 werknemers van vijf ziekenhuizen verzamelen maandagochtend aan het hoofdgebouw van de Iris-koepel om de hoge werkdruk aan te klagen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront draagt deze collectieve staking, die nog minstens tot 20.00 uur duurt.

De staking vindt plaats in het Universitair Verplegingscentrum Brugmann, het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, het Jules Bordet Instituut, het Universitair KinderZiekenhuis Koningin Fabiola en de Iris Ziekenhuizen Zuid.

“We klagen de enorme werkdruk en het schrijnende personeelstekort aan,” vertelt Maxime Nys van het ACOD aan BRUZZ. “We doen dit al jaren maar de situatie verandert nauwelijks. Nu is het zo erg dat zelfs de essentiële dienst aan de bevolking in het gedrang komt, dus trekken we aan de noodrem.”

De eisenbundel die de stakers op tafel leggen omvat een algemene herwaardering van de barema's, mogelijkheden tot een vermindering van de arbeidsduur, een tweede pensioenpijler en een volledige terugbetaling van de transportkosten. Op dit moment vindt een vergadering plaats tussen de directie van de ziekenhuizenkoepel, het comité C en de vertegenwoordigers van de werknemers.

Door de staking wordt er in de vijf ziekenhuizen gewerkt met een minimumbezetting, al wil de directie van de Iris-ziekenhuizen dit niet bevestigen.

Hoe lang de staking zal duren, is ook nog niet duidelijk: "we zullen zien wat het overleg brengt en of er naar onze eisen geluisterd wordt,” klinkt het bij Nys nog. “Afhankelijk daarvan zullen we beslissen of we onze acties al dan niet verder zetten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Sint-Gillis, Politiek, Irisziekenhuizen, staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni