Koen Geurts: 'Roma investeren steeds meer in toekomst'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 april 2019

Op de internationale dag van de Roma was Koen Geurts van integratiecentrum Foyer te gast in de studio van BRUZZ. "Steeds meer investeren de Brusselse Roma in hun toekomst, in een vaste en vaak beter betaalde job."

In Brussel wonen er zo'n 11.000 Roma. "Slechts een kleine minderheid daarvan leeft op straat", vertelt Koen Geurts van de dienst Roma en woonwagenbewoners van integratiecentrum Foyer. Toch denken velen aan arme bedelaars en krotten wanneer het over Roma gaat.

"Die mensen zijn al eeuwen in Europa en zelfs in België. Ze hebben meestal in de marge van de samenleving geleefd. Daarvan zien we nu nog de effecten, van extreme armoede. Door het visuele aspect dat we daar aanhangen, krijgen we enkel dat beeld van Roma", verklaart Geurts.

'Toekomst'

Al vijftien jaar werkt Foyer rond de scholarisatie van Romajongeren. Sinds drie jaar probeert het integratiecentrum Roma ook te begeleiden naar de arbeidsmarkt via taalcursussen en beroepsopleidingen. Dat verloopt steeds vlotter.

"We merken stilaan verandering binnen de Romagemeenschap. Ze investeren steeds meer in hun toekomst en een vaste en vaak beter betaalde job", aldus Geurts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?