RSCA-supporters na bestorming stadion: 'We hadden beter Play-off 2 gespeeld'

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 april 2019

Anderlecht zit in zak en as na de 1-2 nederlaag afgelopen week in het Constant Vanden Stockstadion. Ontevreden supporters bestormden zondag het stadion, maar over wie blaam treft voor de nul op negen in play-off 1, zijn de meningen verdeeld. "Anderlecht was zijn DNA al kwijt voordat Coucke kwam."

“Het hele seizoen gaat het al slecht, we hebben dit jaar gewoon geen goede ploeg en we missen een goede kapitein”, vertelt Matteo Biesemans, die zijn hele leven al supportert voor paars-wit. “Het bestuur had ook een betere opvolger voor trainer Hein Vanhaezebrouck moeten kiezen. Namen als Frank de Boer en Leonardo Jardim deden de ronde als eventuele opvolger. Dan is Fred Rutten toch een schrale troost.”

Thibaut Rummens, ook een trouwe Anderlechtfan, vraagt zich dan weer af wat sommige ex-Anderlechtspelers in het bestuur doen: “Er is helemaal geen duidelijkheid over wat bijvoorbeeld Pär Zetterberg nu eigenlijk doet bij de sportieve staff. Volgens mij heeft het bestuur hem gewoon aangenomen om het publiek te sussen.”

Coucke buiten?

Een heleboel supporters scandeerden gisteren ook “Coucke buiten!” Franck Eeckhout, voorzitter van Supportersclub 41, zegt dat niet alle supporters er zo over denken: “De meningen over Coucke zijn verdeeld. Het vorige bestuur heeft van Anderlecht een zootje gemaakt. Coucke heeft de situatie van de ploeg op dat moment onderschat. Hij dacht dat hij Anderlecht wel even kon oplappen, maar Anderlecht is van een ander kaliber dan Oostende. (Marc Coucke was tot vorig jaar voorzitter van KV Oostende, nvdr.) En toch, Anderlecht was zijn DNA al kwijt voordat Coucke kwam. Veel supporters weten dit ook.”

Eeckhout begrijpt niet waarom Anderlecht niet meer eigen jeugd laat spelen in de Pro League. “Ik begrijp niet dat we met zo een derderangsspelers moeten spelen, als je ziet wat voor talent er bij de jeugd rondloopt.”

“Het klopt dat we veranderingen in de ploeg nodig hebben,” zegt Thibaut dan weer. “Het vertrouwen bij de spelers is compleet weg en de aanval moet creatiever.”

Europees voetbal

Niemand van Anderlecht durft vandaag nog te spreken over Europees voetbal volgend seizoen: “We hadden beter play-off 2 gespeeld. Dan hadden we meer kans gehad op een Europese verschijning,” zegt Eeckhout.

Ook Michael Verschueren, de sportief directeur die gisteren de jouwende menigte probeerde te kalmeren, steek zijn hand niet in het vuur voor deze ploeg. “Europees voetbal is geen zekerheid, maar Anderlecht overleeft dit wel. Er zullen geen spectaculaire beslissingen worden gemaakt voor het einde van het seizoen.”

Vrijdag moet Anderlecht tegen de Rouches op Sclessin. De supporters hebben er bitter weinig vertrouwen in: “Er zal niet veel te rapen vallen, Standard is bezig aan een goede reeks” zegt Thibaut. “Klopt,” vult Matteo aan. “Dat verliezen we.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?