Deze test moet je vanaf 1 november afleggen om je rijexamen te halen

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 8 oktober 2018

Als je je rijbewijs wil halen in Brussel, moet je vanaf 1 november ook een risicoperceptietest afleggen. Dat is een test waarin levensechte situaties worden nagebootst. Pas als je daarvoor slaagt, mag je je praktisch rijexamen doen. De test komt er naast een verplichte EHBO-opleiding.

De risicoperceptietest is een proef op de computer waarbij je vijf video's te zien krijgt. Het zijn verkeerssituaties waarbij je gevaren op de weg tijdig moet herkennen en inschatten, zoals een voetganger die wil oversteken of een auto die je wil inhalen.

"De beelden zijn gemaakt in Brussel, om zo een realistisch beeld weer te geven van de verkeerssituaties waar je mee te maken kan krijgen", zegt GOCA, de koepelorganisatie van erkende examencentra. In totaal moet je zes op tien halen. Als je niet slaagt voor de test krijg je een herkansing. Als je voor de tweede keer buist, moet je opnieuw zes uur rijles volgen. Het slagen in de risicoperceptietest blijft één jaar geldig.

Bijna zoals in Vlaanderen

In Vlaanderen is de test al een jaar in voege maar wordt het resultaat opgeteld bij de evaluatie van de praktische proef op de weg. In Brussel mag je pas je praktisch rijexamen afleggen als je geslaagd bent voor de risicoperceptietest.

"We willen dat kandidaten maximaal voorbereid zijn voor ze zich met de auto in het verkeer begeven. Op die manier willen we gevaarlijke verkeerssituaties en ongevallen zoveel mogelijk vermijden", zegt Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V).

Vanaf 1 november moet iedereen die zijn praktisch rijexamen wil afleggen, vooraf ook een EHBO-opleiding volgen. Die opleiding bestaat uit een theoretisch luik dat van op afstand kan gevolgd worden en een praktisch luik van minstens drie uur. Wie de opleiding heeft gevolgd, krijgt een attest. Dat blijft twee jaar geldig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?