Onverzettelijk Anderlecht (8): 'Draaischijf van geheim netwerk Komeet'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
21/06/2022

Anderlecht is tijdens de Tweede Wereldoorlog een draaischijf van het geheime netwerk Komeet. Dat liet Britse en Amerikaanse piloten uit bezet gebied via Frankrijk en Spanje ontsnappen.

Op die waargebeurde feiten is eind jaren 1970 de BBC-reeks 'Secret Army' of 'Ontsnappingsroute' gebaseerd, die zich terecht in Brussel afspeelt. Later heeft de populaire tv-serie ''Allo 'Allo' het verhaal verkeerdelijk naar Frankrijk verkast.

Wanneer Komeet door Duitse spionnen geïnfiltreerd raakt, is het veiliger om de geallieerde soldaten in Anderlecht of elders in Brussel te laten onderduiken. Voor verzetslui en vliegeniers die werden opgepakt, wachtte de gevangenis van Sint-Gillis. Daar weerklonken dag en nacht fluisterende stemmen uit luidsprekers, tot de gevangenen murw geslagen waren.

Patrick Hilgers is een verwoed verzamelaar van alles wat met de twee wereldoorlogen te maken heeft. Daaronder de nalatenschap van advocaat en verzetsman Fernand Hannecart die in 1943 in Sint-Gillis gevangen zat en in 1945 in Bergen-Belsen is omgebracht.

Aan het eind van de oorlog, op 23 juni 1944, heeft de FLAK op het Weststation een Amerikaanse bommenwerper neergehaald die in het Scheutbospark is ingeslagen. Vader Baudewyns was veertien toen hij het heeft zien gebeuren. Zoon Mario heeft het verhaal vele tientallen keren horen vertellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni