Onverzettelijk Elsene (1): 'De angst en verveling overwinnen om iets groots te doen'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
18/11/2022

"Hij was een mens die, zoals u en ik, met gevoelens kampt van angst en verveling," zegt Ariel de Selys Longchamps over zijn oom Jean de Selys, de verzetsheld. "Maar die hij heeft overwonnen om iets groots te doen."

Onverzettelijk Elsene

Eind mei 1940, als ons land noodgedwongen capituleert, zijn de meeste Belgen overtuigd dat Hitler de oorlog heeft gewonnen. En zeker wanneer Frankrijk drie weken later volgt. Het eerste duidelijke teken van verzet tegen de Duitse bezetting vindt in Brussel plaats op 11 november, aan het graf van de Onbekende Soldaat. Maar het is wachten tot de oorlogskansen keren voordat het verzet in Brussel in groten getale op gang komt. Een kantelmoment is de raid geweest van Jean de Selys tegen het Gestapo-gebouw aan de Louizalaan in januari 1943.

Jean de Selys Longchamps is een gevechtspiloot uit Elsene, die op 20 januari 1943 met een Typhoon-jachtvliegtuig het hoofdkwartier aan de Louizalaan beschiet waar de gevreesde Gestapo is gevestigd, de Duitse geheime politie. Hij komt op 16 augustus 1943 om het leven als zijn toestel tijdens een landing in tweeën breekt en crasht.

BRUZZ maakte een vierdelige reeks over Elsene tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bekijk hier alle afleveringen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni