Tram 39: voorbeeldige voorstadslijn

Bekijk ook de afspeellijst: Slow tv: 150 jaar tram in Brussel

In de noordoostelijke buitenwijken van Brussel is tram 39 een belangrijke levensader. De lijn brengt je van het groene Wezembeek-Oppem naar het drukke Montgomeryplein in Sint-Pieters-Woluwe.

Aan terminus Ban Eik vertrekken de trams op lijn 39 letterlijk in het veld. In de directe omgeving zijn enkele woontorens te zien, maar voor de rest worden de eerste kilometers van het traject gedomineerd door luchtige wijken vol viergevelwoningen met daartussen nog af en toe een lap landbouwgrond.

Het buitenwijkgevoel wordt nog versterkt door de bedding van de tram. Die ligt niet op straat, maar in een groene corridor. Het heeft iets van een spoorbedding en dat was het ook. Hier reed ooit de forenzentrein Brussel-Tervuren. De reizigersdienst werd hier echter opgeheven in 1958. Daarna reden hier nog enkele jaren goederentreinen, maar in 1972 werden de sporen opgebroken.

De bedding verwilderde, maar werd nadien geherwaardeerd. Het stuk tussen Delta en Stokkel vormt vandaag een belangrijke schakel in de Groene Wandeling, en tussen Stokkel en Ban Eik rijden sinds 1988 trams van de MIVB.

Die tramuitbreiding was ook om andere redenen bijzonder. Destijds was het een van de eerste nieuwe lijnen na de decennia van afschaffingen. Bovendien ligt de uitbreiding grotendeels in Vlaanderen, op het grondgebied van de faciliteitengemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem.

Net voor metrostation Stokkel rijden de trams op lijn 39 toch weer de straat op. Even later passeren we het ovale Dumonplein, met zijn wekelijkse markt. Dit was de historische terminus van de lijn. Daarna glijden we voorbij villa's op de Orbanlaan en de Madouxlaan. Via de Tervurenlaan duikt tram 39 uiteindelijk in zijn ondergrondse terminus aan Montgomery.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?