Tram 93: in het spoor van de oudste lijn

Bekijk ook de afspeellijst: Slow tv: 150 jaar tram in Brussel

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de tram zenden we enkele boeiende tramritten integraal uit. Tram 93 is als eerste aan de beurt. We rijden mee vanaf de halte Stadion, op de Heizel, tot de halte Legrand, op het einde van de Louiazalaan.

Hoewel het lijnnummer 93 pas in 2013 (opnieuw) in gebruik werd genomen, is de verbinding tussen de Heizel en de Louizalaan historisch. Ze volgt het koninklijk tracé tussen Laken en de bovenstad en is de rechtstreekse erfgenaam van de allereerste tramlijn naar het Ter Kamerenbos.

Ondanks die adelbrieven is de glorie onderweg echter vooral van het vergane soort. De vele koninklijke straatnamen onderweg kunnen niet verdoezelen dat de tram door enkele van de armste buurten van Laken en Schaarbeek rijdt, rond respectievelijk het Bockstael- en het Liedtsplein. Tussendoor moet de tram verkeersknooppunt Jules De Trooz overwinnen.

Verder klimt de tram via de Paleizenstraat naar de Sint-Mariakerk en de Koningsstraat. Zo komen we op het terrein van de allereerste paardentramtramlijn. Die vertrok in eerste instantie vanaf de Naamsepoort, maar werd wegens succes al snel verlengd tot de Schaarbeeksepoort via het Paleizenplein en de Koningsstraat. Vandaag rijdt tram 93 verder naar Louiza via de Regentschapsstraat en het Poelaertplein, maar 150 jaar geleden bestonden die nog niet.

Daarna rijden we net als de paardentram destijds de Louizalaan af tot vlakbij het Ter Kamerenbos. Deze flaneeras voor de toenmalige bourgeoisie is vandaag echter een stadssnelweg getekend door tunnels en kantoorgebouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?