Citroënmuseum gaat in zee met Centre Pompidou

Laurent Vermeersch
29/09/2016
Ook in:
nl fr

Het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst in de Citroëngarage aan IJzer gaat in zee met het Centre Pompidou. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) gezegd op een persconferentie. Zijn voormalige kabinetschef Yves Goldstein zal het project leiden.

Dat er een museum voor moderne kunst komt in de garage was al een tijdje duidelijk. Welke collectie in het museum moet komen was dat veel minder. Elke Sleurs (N-VA), die op federaal niveau beslist over de federale kunstcollecties wil de moderne kunstwerken niet ter beschikking stellen van het Brussels Gewest. Nochtans worden die werken amper tentoongesteld.

Vervoort liet de voorbije maanden al verstaan dat verschillende privéverzamelaars staan te trappelen om hun collectie ter beschikking te stellen. Er zou ook een grote internationale partner komen.

Die partner is nu bekend. Vervoort tekende zette zijn handtekening onder een protocolakkoord met het Parijse Centre Pompidou. Beaubourg, zoals het centrum ook wordt genoemd, beschikt over een omvangrijke collectie van 120.000 werken. Delen van die collectie zullen naar Brussel komen, en het Parijse museum zal ook als raadgever optreden bij de inrichting van het museum.

Het Centre Pompidou maakt in een tweet zelf gewag van de oprichting van een 'CentrePompidouBruxelles' binnen het Citroënmuseum. Minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukt echter dat de precieze samenwerking nog moet worden uitgewerkt.

140 miljoen euro
De bestemming van het grote complex, dat naast de showroom ook nog omvangrijke ateliers omvat, zal volledig cultureel zijn. Het idee om het museum dus te combineren met woningen, ateliers of andere functies is afgevoerd na de studie door de architecten Benoît Moritz en Wessel de Jonge.

Alles zal dus draaien rond moderne en hedendaagse kunst, maar ook architectuur. De site wordt immers ook de thuishaven voor het CIVA, het Internationaal Centrum voor de Stad, de Architectuur en het Landschap. Die instelling werd onlangs overgedragen naar het Gewest en uitgebreid met andere verenigingen, waaronder ook het Sint-Lucasarchief.

De opening van het museum is ten laatste voorzien voor 2020, maar de eerste tentoonstelling is in 2018 gepland. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 140 miljoen euro.

Er komt nu een internationale architectuurwedstrijd voor de herinrichting van de voormalige garage. Tegen volgende zomer moet de uitkomst bekend zijn.

Yves Goldstein, de voormalige kabinetschef van Vervoort, zal het project in goede banen leiden tot de opening. Goldstein stapte pas uit de politiek.

La région bruxelloise et le @CentrePompidou signent un protocole pour la création d'un #CentrePompidouBruxelles au sein d'un pôle culturel pic.twitter.com/XZhWB2o8Eg

— Centre Pompidou (@centrepompidou) 29 september 2016

50 jaar Marokkaanse immigratie

Vijftig jaar geleden gooiden twee koninkrijken het op een akkoord: Marokko zou sterke jongemannen leveren om de Belgische mijnen te bevolken en de bouwindustrie rendabel te maken. België zou toelaten dat de geïmmigreerde arbeidskrachten het zuurverdiende loon naar hun thuisland mochten opsturen en dat vrouw en kinderen later konden volgen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , 50 jaar Marokkaanse immigratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni