Volgens stadsgeograaf Linus Vanhellemont (VUB) en blogger en communicatiespecialist Kwinten Lambrecht (LAMBYK) moet de voetgangerszone fietsvriendelijker. "En dan is er de manke communicatie: het verkeer op de bestemmingslus is eigenlijk niet gestegen, de stad zou daarmee moeten uitpakken", zegt Vanhellemont.

“Op de zogenaamde bestemmingslus, wat de mini-ring is gaan heten, is het autoverkeer eigenlijk niet gestegen. Dat was aanvankelijk de vrees. Maar ook hier is dit positief resultaat weer niet goed gecommuniceerd door het stadsbestuur", zegt stadsgeograaf Linus Vanhellemont (VUB).

De manke communicatie, het is slechts één van de werkpunten. Waar loopt het nog fout? “Het politieke compromis tussen liberalen en socialisten heeft als resultaat dat men aan de handelaars tegemoet wil komen", vervolgt Vanhellemont. "Maar dat is precies de groep die het traditioneel moeilijk heeft met voetgangerszones en grote stedenbouwkundige ingrepen. Niet omdat ze er noodzakelijk tegen zijn maar wel omdat het voor hen een moeilijke overgangsfase betekent."

Ook Kwinten Lambrecht vindt dat de communicatie beslist beter en opener kon. “In tijden van sociale media pikken mensen het niet meer dat ze van bovenaf de les gelezen worden. Ze willen actief deelnemen en inspraak geven."

Lambrecht gelooft bovendien niet dat auto’s per se geld in het laatje brengen. “Die opvatting moet veranderen. De auto heeft altijd de overmacht gehad en dat mag anders. Fietsers en voetgangers hebben bovendien ook een portefeuille. Waarom altijd tegemoet komen aan handelaars? Wordt deze stad door handelaars geregeerd, of door politici die de burgers zouden moeten vertegenwoordigen?”

Volgens Van Hellemont heeft het stadsbestuur ook de voorstanders van de voetgangerszone ietwat uit het oog verloren. “Dat kampt heeft een aantal frustraties over het circulatieplan. Ten eerste de verbinding tussen het Fontainasplein en de Arteveldestraat: daar is het verkeer gestegen en daar zal in de toekomst mogelijk in geknipt moeten worden. Ten tweede is het leven moeilijker geworden voor de fietser. Ook het verdwijnen van de busstrook in de Wolvengracht maakt het moeilijker voor fietsers en voetgangers. Als het stad het leefmilieukamp mee wil hebben, dan zal hier over gesproken moeten worden. Want als je het kamp pro-voetgangerszone niet meer mee hebt, dan krijgt de stad het gevoel dat ze volledig alleen staat."

Je hoort het op 98.8

Herbeluister alle bijdragen van BRUZZ op deze pagina.

Dag van de voetgangerszone - studiogesprekken

BRUZZ stond de hele dag in het teken van 1 jaar voetgangerszone. Onder andere met tal van boeiende gesprekken in de radiostudio in de BRUZZ-bus. Die stond voor de gelegenheid in de voetgangerszone geparkeerd. De gesprekken met de studiogasten kan je hier opnieuw beluisteren. Meer over de Dag van de Voetgangerszone op BRUZZ

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Je hoort het op 98.8, Dag van de voetgangerszone - studiogesprekken, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni