Politieke week over uitspraken Fouad Ahidar: 'Hij moet zich nu bewijzen als bruggenbouwer'

© BRUZZ
10/11/2023

De Brusselse politiek werd deze week stevig door elkaar geschud door de omstreden uitspraken van Fouad Ahidar over de oorlog in Gaza. En Els Ampe timmert na haar vertrek bij Open VLD aan een nieuwe politieke beweging.

Het was een bewogen week voor Fouad Ahidar, de voorzitter van de Raad van de VGC en Brussels parlementslid voor Vooruit.brussels. Hij noemde in een online interview de terreuraanslag van 7 oktober in het zuiden van Israël “een kleine reactie van een deel van Hamas" op meer dan zeven decennia van Israëlisch geweld.

Zijn controversiële opmerkingen wekten veel verontwaardiging en ook zijn partij was niet opgezet met de uitlatingen. Toch betekende het niet meteen zijn ontslag.

Tijdens een bijeenkomst van de raad vrijdag heeft Ahidar zijn excuses aangeboden en zette hij, aldus politiek analist Steven Van Garsse, "een symbolische kleine stap opzij, door even zijn voorzittersstoel af te staan."

Volgens Van Garsse zal hij binnen Vooruit een rol blijven spelen. Maar "dan moet hij zich nu bewijzen als bruggenbouwer.”

Bonte verzameling burgerbewegingen

Els Ampe stapte eerder dit jaar uit de Open VLD. Nu gaat ze op zoek naar gelijkgestemden om mogelijk een nieuwe partij op te richten. Ze heeft donderdagavond een bonte verzameling aan burgerbewegingen samengebracht en is met hen in debat gegaan.

“Daar zaten niet echt bekende koppen tussen, maar wel mensen die naar eigen zeggen voeling hebben met wat er onder de bevolking leeft,” oppert Van Garsse. "Wat daaruit zal komen is nog niet geweten. Wel zeker is dat de verkiezingen van volgend jaar dichterbij sluipen, en dat een nieuwe partij oprichten vandaag de dag geen sinecure is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , de politieke week , Fouad Ahidar , steven van garsse , Els Ampe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni