Brussels zorgpersoneel staakt: 'Brusselaars mogen geen derderangsburgers worden'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 15 januari 2021

Vandaag staakt het zorgpersoneel dat werkzaam is buiten de ziekenhuissector in Brussel. Ze vragen 100 miljoen extra voor aanwervingen en een loonsverhoging. Journalist Jasmijn Post was erbij, en kwam erover vertellen in de radiostudio van Bruzz.

Honderd miljoen extra voor de Brusselse zorgverleners - daarvoor komt het personeel vandaag op straat. In Vlaanderen werd het zorgpersoneel vorig jaar al 577 miljoen extra euro beloofd, een compensatie voor het harde werk tijdens corona, maar ook een broodnodige aanvulling voor de sinds jaar en dag ondergefinancierde sector.

Dat bedrag werd toen in Vlaanderen zwart op wit vastgelegd, maar in Brussel blijft volgens het stakende personeel zo'n adequate tegemoetkoming nog uit. Het Brussels Gewest heeft vorig jaar steunmaatregelen aangekondigd van een andere financiële orde: het zorgpersoneel hier krijgt 7,5 miljoen euro. "We moeten druk zetten op de ketel - Brusselaars mogen geen derderangsburgers worden", verklaarde de verantwoordelijke voor het zorgpersoneel bij de socialistische vakbond vandaag.

In het Brussels gewest bevinden zich nochtans een groot aantal zorginstelling - zo telt Brussel relatief gezien het hoogste aantal woonzorgcentra van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?