— Brussel kiest

Brussels Parlement

Vanlouwe (N-VA): ‘Opvang transitmigranten zorgt voor aanzuigeffect’

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 17 mei 2019

“Door de transitmigranten van het Noordstation op te vangen, creëer je toestanden zoals in Calais,” zegt Karl Vanlouwe (N-VA) in Brussel Kiest. “Klopt niet, in tegendeel: door deze menselijke oplossing vermijd je net een tweede Calais,” reageert Dyab Abou Jahjah (Be.One).

De transitmigranten die al maanden in het Noordstation verblijven, worden dan toch opgevangen. Het nieuws illustreert al meteen hoe diep het water is tussen Dyab Abou Jahjah (Be.One), lijsttrekker voor het Brussels parlement, en Karl Vanlouwe (N-VA), lijsttrekker voor het Vlaams parlement, tijdens het debat vrijdag in Brussel Kiest.

N-VA was altijd tegen de opvang van transitmigranten, maar die is er nu toch. “De situatie was inderdaad onhoudbaar voor reizigers en buurtbewoners, omdat er geen respect was van transitmigranten,” reageert Vanlouwe. Dat er onder voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen oplossing kwam, is te wijten aan de slechte samenwerking tussen de overheden, meent Vanlouwe.

Dyab Abou Jahjah, lijsttrekker Be.One Brussels Parlement

Maar opvang is niet de juiste oplossing volgens de N-VA-politicus. “Dat gaat een aanzuigeffect creëren,” reageert Vanlouwe. “Het is nu wel opgeruimd, maar transitmigranten over heel de wereld zullen weten dat ze in Brussel opvang en verzorging krijgen. Dat zal voor een situatie zorgen zoals in Calais.”

In Calais in Frankrijk was er tot eind 2016 een groot vluchtelingenkamp, dat spontaan ontstaan was en waar migranten in slechte omstandigheden leefden.

“Dat klopt niet,” repliceert Abou Jahjah. “Het is net het tegenovergestelde van wat gaat gebeuren. We kunnen zo de situatie zoals in Calais net vermijden. Nu gaan mensen weten dat België een democratisch land is dat mensenrechten respecteert en zorgt voor een humane transitie.”

Gesloten centra

Migranten krijgen in de opvangcentra informatie over een asielprocedure of een vrijwillige terugkeer. Wie geen van beide opties accepteert, riskeert een opsluiting in gesloten centra.

“Het valt nog te bezien wat dat precies inhoudt,” zegt Jahjah. “Maar mensen opsluiten omdat ze transmigrant zijn, dat kan niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?