'Le Dernier Refuge': Moussa (27) runt al zes jaar een kraakpand met 100 migranten

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 2 april 2021

In het hart van Brussel, op een steenworp van het parlement en het koninklijk paleis, bewonen bijna 100 West-Afrikaanse migranten een kraakpand. De 27-jarige Moussa houdt de boel al zes jaar lang overeind. "Er is geen gemeenschap zonder regels. Als we het al zes jaar volhouden is het dankzij een goede organisatie.”

Het is de langstlopende bezetting in de hoofdstad maar met iedereen opeengepakt, zonder privacy en zonder perspectief, weegt het leven er zwaar. Niemand wil er blijven maar niemand weet waarheen.

Tegelijkertijd is het voor de migranten hun laatste hoop en toevluchtsoord. Van hieruit strijden ze voor een collectieve regularisatie. Bijna alle bewoners hebben al een bevel gekregen om het land te verlaten nadat hun asielaanvraag werd afgekeurd. De meesten dienden daarop een nieuwe aanvraag in. Maar de kans op erkenning is miniem.

‘Le Dernier Refuge' speelt zich af tegen de achtergrond van het Belgische en Europese asielbeleid, waar het wachten schier eindeloos duurt en de verlossing zelden nabij is.

Deze reportage werd gemaakt door Berber Verpoest en Wouter Vanmol en kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos.

Logo fonds pascal decroos

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?