Taxiplan blijft voorlopig dode letter, toenemend wantrouwen in Brusselse regering

Frank Hoornaert, SVG
© BRUZZ
21/10/2022
Updated: 21/10/2022 18.40u

Vanaf vandaag is het nieuwe taxiplan van kracht, met hogere tarieven voor standplaatstaxi's, maar in nog geen enkele taxiauto is de meter al aangepast. "Dat is de fout van de regering," zegt chauffeur Abdessamad Sabani. Het kabinet Vervoort zegt in een reactie dat de taxichauffeurs al lang weten dat hun taximeters moeten aangepast worden. "Van een chaos is geen sprake."

Ook bij het bedrijf Metrotax in Zellik dat de meters installeert, bevestigt directeur Marc Vens dat hij pas vannacht de laatste juridische details van de Brusselse administratie heeft ontvangen. Pas vanmiddag zijn de eerste twee taxi's voorgereden om de meter bij te stellen.

De trage afhandeling voedt bij de Brusselse taxichauffeurs het wantrouwen in sommige ministers van de Brusselse regering. Sabani is ervan overtuigd dat sommigen "partij kiezen voor Uber, onder wie staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit/One.Brussels) en de ministers Sven Gatz (Open VLD) en Bernard Clerfayt (Défi)."

Bovendien zijn niet alle chauffeurs onverdeeld gelukkig met de tariefverhoging. Sabani: "We vrezen dat een taxirit intussen te duur is geworden voor vele Brusselaars."

'Er is geen chaos'

Bij het kabinet Rudi Vervoort ontkennen ze dat de vertraging in de aanpassing van de taximeters tot chaos leidt. "De taxisector is van bij het begin betrokken bij de totstandkoming van het taxiplan. Ze weet al lang dat de tarieven zullen wijzigen," zo zegt het kabinet. "Ze had hier op kunnen anticiperen. Ze heeft ook op geen enkel moment uitstel gevraagd. Die hadden we nochtans kunnen toestaan."

Het kabinet Vervoort wijst er intussen op dat de taxichauffeurs geen hogere tarieven mogen vragen zolang de taximeters niet zijn aangepast. "Maar we zullen anderzijds taxichauffeurs die nog niet in regel zijn niet sanctionneren," aldus het kabinet Vervoort.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Economie , taxiplan , Uber , taximeter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni