De Brusselse oppositie reageert op de begroting die door het Brussels parlement is goedgekeurd. En is de vrees om de Europese instellingen uit Brussel te verliezen realistisch? Chef politiek Steven Van Garsse blikt terug op de politieke week.

De oppositie reageerde niet zo verrassend op de begroting - het gaat om 9 miljard aan uitgaven in 2023. De rechterzijde wijst op de steeds grotere schuld in de Brusselse gewestbegroting. De linkerzijde verwijt de regering dat ze te weinig doet voor de armoede en de mensen met een klein inkomen. De PVDA bijvoorbeeld.

MR haalt aan dat er geen hervormingen zijn doorgevoerd om meer mensen aan het werk te krijgen. Er zijn 80.000 werklozen, zei fractieleider David Leisterh, maar ook 80.000 jobs in knelpuntsectoren. Hij vindt dat onderzocht moet worden of Actiris wel naar behoren werkt. De N-VA zegt dan weer dat de begroting geloofwaardigheid mist.

De meerderheidspartijen reageren dat ze hebben gewerkt in moeilijke omstandigheden. Denk aan stijgende energiekosten en de covidcrisis. De regering heeft wel degelijk besparingen ingeschreven in de begroting - via efficiëntiewinst - maar zal pas bij de begrotingsaanpassing weten hoeveel dat oplevert.

Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) laat weten dat de begroting op koers zit om in 2024 in evenwicht te zijn. Dan zal er 450 miljoen structureel bespaard moeten worden. In een verkiezingsjaar is dat bijna onmogelijk, maar Gatz zegt dat besparingen er zullen komen.

Hij geeft wel aan dat er vanaf 2024 een grote discussie moet komen over de financiering van investeringen. Die worden nu buiten de begroting gehouden, maar geven net zo goed een oplopende schuldenberg. Ook Gatz beseft dat dit niet langer houdbaar is.

Brussel als Europese hoofdstad verankeren

De federale regering wil Brussel als Europese hoofdstad beter verankeren. Een nota van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is vandaag op de federale ministerraad voorgesteld. Blijkbaar leeft de vrees dat Brussel Europese instellingen zou kunnen verliezen.

Europa heeft niet echt één hoofdstad, maar heeft de verschillende machten onder drie grote steden verdeeld: Brussel kreeg de Europese Commissie, Luxemburg het Hof van Justitie en in Straatsburg bevindt zich het parlement. Dat ligt vast in het Verdrag van Amsterdam (1999).

België voelt blijkbaar de druk van andere steden om delen in te pikken. Onder meer met Straatsburg is er al lang een strijd over de zittingen van het Europees Parlement. Die gebeuren deels in Brussel. Maar ook andere steden zijn kapers op de kust. Verder is er ook het voornemen van de Europese Commissie om een derde minder kantooroppervlakte in te nemen. Dus men vreest in ieder geval dat de Europese instellingen minder aanwezig zullen zijn.

De inkomsten zijn enorm: het gaat om een meerwaarde van 5 miljard euro. Een groot deel van de Brusselse economie hangt ervan af. Het Brussels Gewest werkt enkele projecten uit om de Europese wijk aantrekkelijker te maken. Zo zal het Schumanplein worden heraangelegd, net als het Jubelpark.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni