Vic Anciaux is vanmiddag op 91-jarige leeftijd overleden. Anciaux was één van de boegbeelden van de partij Volksunie in de jaren zeventig en tachtig, maar ook een bekende Brusselaar. Anciaux werd in 1931 geboren in Antwerpen, maar heeft zich het grootste deel van zijn leven ingezet voor de hoofdstad. "We zijn met Vic Anciaux in Brussel een hele grote meneer kwijt."

Daniël Buyle (oud-griffier van de VGC), Hugo Weckx (oud-minister van CD&V) en Guido Fonteyn (journalist) blikken terug op het leven en werk van Vic Anciaux, die vrijdag overleed op 91-jarige leeftijd. "Een figuur waar je niet naast kon kijken," klinkt het. Een "pionier" en een persoon die "een voortrekkersrol" speelde bij de oprichting van Nederlandse Cultuur Commissie en later de VGC.

En bovenal: een voorvechter van de waardering voor de Nederlandse taal in Brussel. Anciaux' belangrijkste erfenis is misschien wel dat je vandaag in Brussel niet bang meer hoeft te zijn om je als Vlaming te uiten, stelt Buyle. Ook Anciaux' inzet voor het Vlaamse culturele leven in Brussel is niet te onderschatten. "In dat domein hebben Vlamingen hun plaats veroverd, waar Franstaligen en anderstaligen vandaag naar opkijken."

Foto: © Bart Dewaele

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni