Wedstrijden die op papier een gezondheidswandeling zouden moeten zijn, blijken in de praktijk vaak een heel stuk moeilijker. Dat ondervond RWDM aan den lijve op het veld van Club NXT, de beloften van Club Brugge. Halverwege de wedstrijd keek RWDM zelfs tegen een achterstand aan, maar een pijlsnelle comeback na de pauze volstond voor de 1-3-zege én de drie belangrijke punten.

Club NXT is het lelijke eendje in eerste klasse B, met amper 7 punten en 1 overwinning. Het pakte weliswaar al zijn punten in het eigen Daknamstadion, en ook toekomstig kampioen Union morste er al met de punten. RWDM, dat na de puike zege tegen Westerlo van vorige week met vertrouwen naar Lokeren afzakte, was dus gewaarschuwd. Toch leek die verwittiging niet goed te zijn doorgedrongen, want Molenbeek acteerde in de eerste 45 minuten onherkenbaar.

Trainer Euvrard had huurling Ribeiro Costa, die tegen Westerlo sterk was ingevallen, beloond met een basisplaats, maar de vinnige Braziliaan kon zijn stempel niet drukken. Doelrijpe kansen wist RWDM in die eerste helft dan ook niet bij elkaar te voetballen. Na een halfuur probeerde Lenny Nangis het met een niet onaardig afstandsschot, maar dat was meteen het enige Molenbeekse wapenfeit. De Brugse jonkies roken bloed en zagen hun ijver kort voor rust beloond: een kopbal van Aelterman dwarrelde via de paal tergend traag in doel.

Claes, de gouden wissel

Euvrard greep in tijdens de rust en bracht Glenn Claes, die na een mindere periode op de bank was beland, in het veld. De Antwerpenaar leek erop gebrand om te bewijzen dat hij zijn plaats tussen de lijnen verdient. Na amper twee minuten schilderde Rommens een vrije trap een kopbal op het hoofd van Claes, die de kans niet liet liggen.

Erop en erover, dachten ze bij RWDM: eerst devieerde alweer Claes bijna een afgeweken schot van Nzuzi in doel. Even daarop kon sluipschutter Rocha profiteren van een prima kaatsbal van Nzuzi. De Portugees had geluk, want zijn schot week af en verdween naast doelman Lammens in doel.

Nadien liet RWDM zich niet meer verrassen door het jonge Brugse geweld, en de beste kansen waren zelfs nog voor de bezoekers. Lammens moest een knappe parade bovenhalen om een kopbal van Glenn Claes uit zijn doel te ranselen. De 1-3 viel toch nog, via wie anders dan Claes: een gekraakt schot van Rommens belandde pardoes voor de voeten van de aanvallende middenvelder, die dan toch zijn tweede van de avond kon maken.

Dromen van plek 2?

Zonder te imponeren pakte RWDM toch een al bij al verdiende overwinning, die weliswaar meer moeite heeft gekost dan men misschien vooraf zou hebben gedacht. Geen mens in Molenbeek die nu nog naar beneden kijkt: de kloof met Lierse bedraagt ook na dit weekend minstens 11 en misschien 14 punten. De voornaamste doelstelling van dit seizoen – het behoud verzekeren – lijkt zo goed als binnen.

De meest optimistische supporters kijken zelfs naar boven: RWDM staat vijfde, maar Seraing, de tweede in de stand, staat op amper vier punten. Niet onbelangrijk als je weet dat de vicekampioen een barragewedstrijd voor promotie mag afwerken. Bovendien heeft RWDM nog wat inhaalwedstrijden te goed en komt datzelfde Seraing aanstaande woensdag op bezoek in het Edmond Machtensstadion.