Chef politiek Steven Van Garsse: 'Nieuwe maatregelen zijn compromis'

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 3 december 2021

Het Overlegcomité heeft duidelijk getracht verschillende belangen in evenwicht te houden. "Minister van Vandenbroucke is niet tevreden met het resultaat, hij kijkt naar de ziekenhuizen en de hoge viruscirculatie. "

De gemeenschappen wilden de scholen maximaal openhouden, de evenementesector zoveel mogelijk mensen blijven ontvangen. De horeca blijft open, maar het aantal bezoekers van evenementen binnen wordt teruggeschroefd tot 200. "Het Overlegcomité heeft geschipperd tussen verschillende belangen."

Ook in Brussel was het een turbulente week op politiek vlak. "Wat ik deze week heb gezien, is du jamais vu," zegt Van Garsse. "We hebben een alternatieve meerderheid gezien, we hebben een PS gezien die de minister-president van dezelfde partij in de kou zet, we hebben taxibetogingen en betogingen van chauffeurs die werken met Uber gezien."

"De cohesie binnen de regering ligt moeilijk en bovendien geraakt minister-president Vervoort een beetje geïsoleerd, dat is een cocktail voor een moeilijke regeringssituatie." Eventueel zou een andere meerderheid kunnen ontstaan, maar de situatie lijkt inmiddels toch te zijn gekalmeerd.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?