Spoorwegpolitie kan door personeelstekort veiligheid stations niet garanderen

© BRUZZ
05/04/2019
Updated: 08/04/2019 08.50u

De spoorwegpolitie kan de veiligheid in de Brusselse trein-, metro en premetrostations niet langer garanderen. Dat staat aan in een brief van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan Rudi Vervoort (PS) die La Dernière Heure kon inkijken.

In de brief laat Vervoort de cijfers over agressie tegen het MIVB-personeel voor zich spreken: in september vorig jaar stond de teller al op 104. In heel 2016 waren er nog 79 dossiers geopend. In de metro- en treinstations is intussen sprake van een diefstallenplaag. Daar zijn op een jaar tijd de helft meer mensen beroofd.

Personeelstekort

Om de treinstations beter te beveiligen, moet de werking van de spoorwegpolitie verbeterd worden. Maar de onderhandelingen daarover blijven steken. Uit cijfers blijkt dat die politie zwaar onderbemand is in Brussel. Eind 2016 waren er nog 211 agenten, tegenover 147 inspecteurs een jaar later.

In die brief vraagt De Crem aan Vervoort bijstand van de lokale politiezones om het probleem op te lossen. De minister-president zegt echter dat ook de lokale politie met een personeelstekort kampt en kaatst de bal terug naar het federale niveau. Bij de vakbond zijn ze niet te spreken over het heen-en-weer-gekaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, actua, politievakbond, NSVP, spoorwegpolitie, metrostation, treinstation, onveiligheid, personeelsprobleem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie