Drie Gratiën in het Broodhuis zijn topstuk van de renaissance

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 7 mei 2021

De Drie Gratiën, die al lang in het Brusselse stadsmuseum van het Broodhuis staan, blijken nu plots een meesterwerk uit de Italiaanse renaissance te zijn. Onderzoekster Géraldine Patigny van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) schrijft ze toe de beroemde kunstenaarsfamilie Della Porta.

Het gaat om het voetstuk van wat ooit een fontein moet geweest zijn. Patigny wijst het werk zelfs toe aan het grotendeels gesloopte reanissance-kasteel van Boussu in Henegouwen. Het grote waterbekken is verdwenen, maar de zuil met de drie Gratiën staat dus in het Broodhuis.

De familie Della Porta had een beeldhouwersatelier in Genua. Gugliemo della Porta behoort tot de generatie tussen Michelangelo en Bernini. Van zijn hand is ook de beroemde graftombe van de Farnese-paus Paulus III in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.

Het KIK is vandaag in het Broodhuis bezig met hier en daar eeuwenoude lagen hars en vernis weg te halen. Voor de volledige restauratie moet eerst nog een dossier worden opgemaakt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?