Vernieuwde Generaal Jacqueslaan oogst niet enkel lof

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 7 september 2018

De bewoners van de Generaal Jacqueslaan in Elsene kunnen opgelucht ademhalen: de werken in hun straat zijn zo goed als af. Het resultaat mag gezien worden, maar de heraanleg van de straat oogst ook kritiek. Handelaars hekelen het gebrek aan ruimte voor laad- en loswagens. En parkeren doe je in het midden van de straat. "Gevaarlijk", klinkt het.

“Als vrachtwagens hun goederen hier moeten lossen, moeten ze op het voet- of fietspad gaan staan,” legt Anne Kindermans, eigenaar van sportwinkel Meliso in de Generaal Jacqueslaan, uit aan BRUZZ. “En dan worden er ongetwijfeld boetes uitgeschreven.”

Kindermans is niet de enige handelaar in de Generaal Jacqueslaan die een obstakel ziet in het gebrek aan laadplaatsen. Daarom spraken enkele buurtbewoners via de sociale media af om op vrijdagavond – wanneer de inhuldiging van de vernieuwe straat plaatsvindt - hun ongenoegen uit te drukken, weet La Dernière Heure.

'Wel plaatsen voorzien'

Het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) pareert de kritiek evenwel. “Er zijn wel degelijk plaatsen voorzien voor het laden en lossen in die zone,” zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van Smet, aan BRUZZ. “Er is er één op de General Jacqueslaan zelf, ter hoogte van nummer 146. Daarnaast is er nog één op het kruispunt met de Adolphe Buyllaan. Tot slot is er nog een leverplaats voorzien op het kruispunt met de Boondaellaan,” aldus Dobbels.

De nieuwe Generaal Jacqueslaan telt onder meer 40 nieuwe bomen. Een afgescheiden fietspad in beide richtingen, een heraangelegd wegdek en parkeerplaatsen naast de nieuwe tramsporen en -haltes, behoren ook tot de nieuwigheden.

Twee maand gewonnen

De heraanleg van de Generaal Jacqueslaan kende een moeizame start. In 2013 zaten de gesprekken nog muurvast door onenigheid tussen de gewestadministraties Brussel Mobiliteit en Stedenbouw.

Pas in november 2017 gingen de werken uiteindelijk van start met de bedoeling ze een jaar later af te ronden. Maar om tegemoet te komen aan de vraag van inwoners en handelaars in de onmiddellijke omgeving van de werf, werd in april 2018 het werkritme opgedreven waardoor de werken uiteindelijk twee maanden eerder dan verwacht konden worden afgerond.

Als het goed is, wordt straks ook het stuk tot aan de Kroonlaan vernieuwd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?