Vrijspraak gevraagd in solidariteitsproces: ‘Het is een politiek dossier’

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 9 november 2018

In het dossier rond mensen die migranten onderdak hadden geboden, eiste het parket donderdag de vrijspraak van twee mensen en lichte straffen voor twee andere beklaagden. Dat is opvallend omdat het parket eerst de vervolging had bevolen. "Pas in Brussel hebben ze nagedacht."

De advocaten van de verdediging verheugden zich vrijdag over het "menselijker" en "eerlijker" optreden van het parket van Brussel dan dat van Dendermonde.

"Maar het is een politiek dossier," zegt Alexis Deswaef, advocaat van Anouk Van Gestel, een journaliste die onderdak had geboden aan migranten. "Ministers Jambon (N-VA) en Francken (N-VA) hadden het parket van Dendermonde onder druk gezet om mijn cliënte om vijf uur ‘s ochtends uit haar bed te halen."

Selma Benkhelifa treedt hem daarin bij. De advocate van Walid, die migranten ook onderdak had geboden, stelt dat het parket van Dendermonde erom bekend staat radicaal uit de hoek te komen. "In Brussel hebben ze nagedacht en gezien dat de dossiers van de beklaagden zo goed als leeg zijn. Vandaar de vraag tot vrijspraak."

Andere procureur, andere mening

Al ziet niet iedereen politieke spelletjes in het dossier. "Het gebeurt regelmatig dat een parket de vrijspraak vordert nadat het eerst beslist had te vervolgen,” zegt Dimitri de Béco, advocaat van één van de beklaagden, aan BRUZZ. "Een vervolging gebeurt op basis van voldoende bezwaren. Als uiteindelijk blijkt dat er te weinig bewijzen zijn, kan afgezien worden van een veroordeling.”

In september verhuisde de zaak van Dendermonde naar Brussel omdat de meeste beklaagden Franstalig zijn. Op vrijdag kwamen de advocaten van de verdediging aan het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?