Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigde dinsdag aan dat ze graag tegen 2025 statiegeld wil invoeren op PMD-afval. Ook in Brussel zit dat in de pijplijn, want het staat in het regeerakkoord uit 2019. Toch is het wachten op een concreet plan, dit tot spijt van de voorstanders.

Eén van hen is Pieter Elsen van Canal It Up, een organisatie die zich inzet voor het afvalvrij maken van het kanaal in Molenbeek. Met zijn organisatie verzamelde hij al 5.700 handtekeningen voor het invoeren van statiegeld op PMD en daarmee heeft hij recht op een hoorzitting in het Brussels Parlement.

Het systeem is al ingevoerd in zowel Nederland en Duitsland, en als gevolg ligt daar nu veel minder PMD-afval op straat. In Nederland kunnen mensen plastieken flessen of blikjes binnenbrengen in de supermarkt en in ruil krijgen ze dan een vergoeding van 15 cent per flesje of blikje. Pieter Elsen hoopt dat in Brussel de vergoeding 20 à 25 cent wordt, omdat hoe hoger het statiegeld ligt, hoe meer mensen ook effectief hun PMD zullen binnenbrengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni