Portret van een Brusselse autodeler: 'Uiteindelijk moet een wagen gewoon rijden'

© BRUZZ
01/03/2023

Autodelen zit in de lift. Afgelopen jaar telde Brussel bijna de helft meer actieve gebruikers van autodeelsystemen. Kunstenaar Jaouad Alloul is al drie jaar klant bij Cambio en heeft het over een positieve ervaring, al zijn er ook beperkingen. "Het enige minpunt is dat je niet impulsief op roadtrip kan vertrekken."

Brussels kunstenaar Jaouad Alloul moet voor zijn werk regelmatig in Vlaanderen zijn. Daarvoor maakt hij gebruik van een Cambio-deelwagen, want een eigen auto bezit hij niet. "Voor een eigen auto moet je financieel al heel sterk in je schoenen staan," verklaart de Brusselaar wanneer wij hem tijdens een Cambio-rit volgen. Jaouad betaalt voor het gebruik van de deelauto ongeveer 200 euro per maand. "Maar ik gebruik die wel heel vaak."

Jaouad is vertrouwd met deelauto's, want hij is al drie jaar klant bij Cambio. De ervaring is positief, al is er ook een minpunt. "Vooral in het weekend, wanneer Brusselaars graag naar buiten gaan, moet je op voorhand reserveren. Ik neem op zondag mijn agenda erbij en bekijk dan voor de volgende week wanneer ik de auto nodig heb," legt hij uit. "Het enige minpunt is dat je niet impulsief op roadtrip kan vertrekken."

Esthetiek

Dat je als autodeler niet zelf het automodel en de kleur kan kiezen is misschien ook een minpunt. De typische Citröen C3 waarvan Cambio veel gebruik maakt, is niet meteen een streling voor het oog, al beseft de kunstenaar dat dat bijkomstig is. "Een auto kan esthetisch mooi zijn, maar wordt nu vooral iets praktisch. Een auto moet gewoon kunnen rijden en je van punt A naar B brengen."

Dat autodelen heel wat voordelen heeft, beseffen steeds meer Brusselaars. Het aantal actieve autodelers steeg vorig jaar met 47 procent (zie reportage hieronder). Van alle gewesten is autodelen in het Brussel het meest ingeburgerd. Zo rijdt 6,3 procent van alle rijbewijshouders wel eens met een deelauto. In 2021 was dat nog maar 4,3 procent. In Vlaanderen en Wallonië ligt dat percentage aanzienlijk lager, met respectievelijk 1,5 procent en 0,2 procent.

Autodelen zit in de lift.

Mobiliteitsexperte aan de VUB Cathy Macharis is blij dat het aantal autodelers toeneemt. De stijging van het aantal actieve gebruikers heeft volgens haar met verschillende factoren te maken.

"Door de energiecrisis hebben mensen minder geld, maar ook het feit dat we met een transitie naar de elektrische wagen zitten, speelt mee," zegt Macharis in de BRUZZ-studio. Tegen 2030 mogen dieselwagens Brussel niet meer binnen. Tegen 2035 zijn ook benzinewagens verboden. "Voor wie vandaag nadenkt over de vervanging van een oude auto of de eerste aankoop van een nieuwe wagen, is het een moeilijk moment, want elektrische wagens zijn nog steeds duur."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Mobiliteit, autodelen, Cathy Macharis, Cambio

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni