Op de bovenste bol van het Atomium is sinds kort een gigantische muts te zien. Die staat symbool voor de beweging Te Gek!?, die al zeventien jaar het taboe rond geestelijke gezondheid wil slopen. Elodie Ouédraogo ontwierp "een muts met een hoek af". De muts ondersteunt de nieuwe baseline van Te Gek!?: "Maakt van het hoofd een zaak"

"Door te versterken, verbinden en vernieuwen willen we samen de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg aanpakken", klinkt het woensdag. De zes organisaties die nu al als het Steunpunt Geestelijke Gezondheid samenwerken, gaan voortaan verder onder de naam Te Gek!?.

De missie van Te Gek!? was al langer om geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken. Maar met verschillende activiteiten en nieuwe initiatieven gaat de nieuwe organisatie ook inzetten op een humane geestelijke gezondheidszorg. "We planten nu een vlag, en daarvoor hebben we de bekendste merknaam van de betrokken organisaties gekozen", zei Tom Van Daele, directeur van de nieuwe organisatie.

Dat nieuwe Te Gek!? moet verder de verbinding maken tussen alle mensen - psychische kwetsbaarheid is een zaak voor iedereen. "We geloven dat een verbindende, solidaire en gastvrije maatschappij de beste garantie is voor inclusie."

Muts met een hoek af

Symbool van deze nieuwe aanpak wordt de muts die ontworpen werd door Elodie Ouédraogo. Ze liet zich inspireren op het idee dat geestelijke gezondheid van binnen zit en zichtbaar gemaakt moet worden. Daarom werd de stof binnenstebuiten gedraaid, met een duidelijk zichtbare naad.

"Ik wilde geen 'banale' muts", zei Ouédraogo bij de voorstelling. "Dit is geen eenmalig relatiegeschenk, maar wordt vanaf vandaag het symbool van Te Gek!?", aldus Sven unik-id, die het concept mee bedacht. Bovendien werd het Atomium aangekleed met een muts om de boodschap zichtbaar te maken voor de rest van de wereld.

Bij de lancering krijgt Te Gek!? de steun van Vlaamse ministers Jan Jambon en Wouter Beke, Brussels minister Sven Gatz en federaal minister Frank Vandenbroucke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni