Tachtig krakers dreigen pand in Vorst te moeten verlaten: 'Het gevaar is te groot'

10/01/2024

Tijdens de afgelopen dagen bleek nog eens hoeveel mensen in Brussel de nacht op straat doorbrengen. De kans is niet gering dat daar binnen afzienbare tijd nog eens tientallen personen bijkomen. Tachtig Moldaviërs en Oekraïners, onder wie dertig kinderen, kraken al twee maanden een gebouw in Vorst, maar dreigen dat nu te moeten verlaten.

Volgens burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) is het veiligheidsrisico te groot. De krakers beschikken dan wel over water en elektriciteit, maar volgens El Hamidine zijn de aansluitingen niet conform de regels.

De krakers komen allemaal uit Oekraïne en Moldavië. Ze hebben geen plannen om in ons land te blijven en willen op termijn graag terugkeren. De krakers geven aan het liefst tot en met maart in het pand in Vorst te blijven. Volgens de burgemeester is dat geen optie: "We zoeken een alternatieve verblijfplaats op gewestelijk niveau, maar hebben zo'n oplossing nog niet gevonden."

Oppositiepartij PVDA is niet te spreken over de plannen van de gemeente om de krakers uit te zetten. Fractieleider Simon De Beer: "Ik begrijp dat dit geen ideale omstandigheden zijn, maar we kunnen die mensen niet de straat op sturen zolang er geen oplossing is. Ik stel voor dat de gemeente de voorzieningen nog eens extra controleert, zodat het risico beperkt is. Daarna kunnen deze mensen makkelijk tot maart blijven."

De gemeente heeft het gebouw in handen sinds 2016. Als de krakers uit het pand zijn wil de gemeente starten met verbouwingen. De bedoeling is dat er op termijn twaalf sociale appartementen komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni