Mars voor VUB-prof Djalali

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 10 oktober 2018

Een studentenmars van een tweehonderdtal mensen heeft woensdagavond op de internationale dag tegen de doodstraf de vrijlating geëist van VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali in Iran. De mars trok van de campus Etterbeek van de Vrije Universiteit Brussel via de campus van de Université Libre de Bruxelles naar de Iraanse ambassade en eindigde daar met een protestfuif.

De studenten vonden het een jaar na de terdoodveroordeling van Djalali erg belangrijk om hun stem te laten horen en duidelijk te maken dat ze tegen het beknotten van de vrijheden van wetenschap en onderzoek zijn.

"Het is geen ver-van-ons-bedshow, maar een van onze professors en daarom is het zo belangrijk dat we hier vandaag zijn," stelt Jad Zeitouni van de organisatie vrij onderzoek, en de woordvoerder van de studenten. "Het is een kwestie van rechten, want zelfs volgens de sharia en de Iraanse wetten is deze behandeling mensonwaardig."

Het proces van dokter Djalali veroorzaakte veel ophef. De specialist in rampengeneeskunde werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij tot de dood veroordeeld. Hij zou na folteringen valse bekentenissen hebben afgelegd.

Collega en UZ-spoedarts Gerlant Van Berlaer sprak dinsdag nog met Djalali. "Zijn gezondheid is slecht, hij heeft last van zijn darmen, weegt nog slechts 58 kilogram en heeft een liesbreuk die ze niet willen behandelen. Ondanks de beloften mag hij niet naar een ziekenhuis," aldus Van Berlaer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?