Varkensboeren protesteren aan parlement tegen lage prijzen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 december 2021
Updated: 15-12-2021 - 11:35

Een honderdtal varkensboeren is woensdag - al dan niet per tractor - afgezakt naar het stadscentrum van Brussel. Ze verzamelen voor het Vlaams Parlement om er oplossingen te vragen voor de lage varkensprijzen. "We lijden op dit moment verlies per verkocht varken", vertelt Mark Wulfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat. De betoging verloopt vreedzaam.

Omstreeks 9.30 verzamelden de boeren voor het Vlaams Parlement. Een aantal reed per tractor de stad in, maar grote verkeershinder bracht dat niet teweeg. Er zijn nog wel wat acties gepland. Zo ontvingen de leden van de parlementaire commissie Landbouw een droge worst. "Het is niet de bedoeling om de burger te plagen. We willen de politiek wakkerschudden", zegt Mark Wulfrancke.

Een honderdtal boeren zullen rond de middag in kolonne toeterend de Kleine Ring op rijden in hun tractor. Dat gebeurt onder politiebegeleiding. Tijdens het protest worden heel wat rook- en knalbommen afgestoken, maar voort verloopt alles vreedzaam. De politie is aanwezig met het waterkanon. "Maar dat zal niet nodig zijn. Landbouwers zijn vredelievende mensen."

Gesprek met Mark Wulfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat.

Mark Wulfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat legt uit dat de prijs voor varkensvlees al maanden laag staat. "Maar we zitten nu toch echt op een historisch dieptepunt. Per varken wordt er gemiddeld 43 euro verlies geleden. Voor een gemiddeld varkensbedrijf loopt het verlies op tot 20.000 euro per maand", aldus Wulfrancke, die zelf per tractor naar de stad kwam.

Omdat de voederprijzen bovendien zo hoog zijn, vragen de varkensboeren crisissteun, zoals dat ook in Nederland en Duitsland gebeurt. "En ook in Wallonië krijgen de boeren steun, tot 560 euro per varken. De steun zou er kunnen komen via de coronamaatregelen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?