VUB-professor: 'Veel respect voor de politieke beslissing om lachgas te verbieden'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 15 januari 2020

De meningen over het nut van het lachgasverbod zijn verdeeld. Volgens onderzoeker Michaël Hogge, die deze week met een studie over lachgas kwam, is een verbod onzinnig. VUB-professor Ilse Smolders noemt het dan weer "een politieke beslissing waar ik veel respect voor heb."

Het aantal jongeren dat al eens lachgas probeerde, ligt op minder dan drie procent. Dat blijkt uit een studie van Eurotox onder Franstalige Brusselse jongeren waarover we eerder vandaag al schreven.

Die cijfers komen een dag nadat de Stad Brussel een algemeen verbod aankondigt op het gebruik en bezit van lachgas in heel het Brussels Gewest. Onderzoeker Michaël Hogg noemt dat een onzinnige maatregel. "Hoe verborgener de consumptie gebeurt, hoe groter de risico’s zijn voor de gebruiker," klinkt het.

VUB-professor Ilse Smolders, gespecialiseerd in drugs en farmacologie, denkt daar anders over. "Het is een politieke beslissing waar ik veel respect voor heb. Ik kan er grotendeels inkomen omdat er nog altijd acute gevaren zijn verbonden zijn aan het gebruik van lachgas. Meestal gaat het goed, maar het kan ook slecht aflopen."

Een rondvraag onder Brusselse jongeren lijkt te bevestigen wat de onderzoekers van Eurotox al aantoonden: de meeste jongeren blijken lachgas helemaal niet te kennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?