Brand in vluchtelingen- en daklozenkamp: 'Kwestie van tijd eer er doden vallen'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 18 januari 2023
Updated: 18-01-2023 - 11:23

Op de Materialenkaai in Brussel heeft dinsdagavond een brand gewoed in een geïmproviseerd kamp opgericht door daklozen en vluchtelingen. Dat meldt de Brusselse brandweer. Enkele geïmproviseerde hutjes gingen daarbij in vlammen op, maar gewonden vielen er niet. Al is dat volgens diezelfde brandweer alleen maar een kwestie van tijd.

"De search & rescue-operatie was intensief en verliep zeer moeilijk aangezien wij geen benul hadden van het aantal bewoners", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Volgens later bekomen informatie zouden er ongeveer een tachtigtal personen ter plaatse verblijven."

Volgens de brandweer kende de brand een accidentele oorzaak, maar moet nog nader bepaald worden wat die precies was. De brandweer ging ter plaatse met twee bluswagens, twee ladderwagens, een tankwagen voor de waterbevoorrading, en twee ziekenwagens. Ook een MUG-team van het Brugmann-ziekenhuis kwam ter plaatse.

Derieuw over de interventie: "Gelukkig was de brand in open lucht en kon de rook snel geëvacueerd worden, maar het is een kwestie van tijd voor er in zulke nederzettingen dodelijke slachtoffers vallen."

Derieuw refereert daarmee onder meer naar de brand in het kraakpand in de Paleizenstraat, waar naar schatting 900 asielzoekers, daklozen en sans-papiers verblijven. Daar brak vorige week brand uit op de derde verdieping, met een stevige rookontwikkeling tot gevolg. Als bij wonder raakte niemand gewond.

Aan de Ninoofsepoort brak half december dan weer brand uit in een daklozenkamp naast het kanaal. Ook daar raakte niemand gewond.

Beelden van de brand in het vluchteling- en daklozenkamp.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?