Stéphane De Greef brengt al fietsend alle straten van Brussel in kaart

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 19 juli 2023

Op twee jaar tijd heeft Stéphane De Greef alle straten, wegels en paden van Brussel in kaart gebracht. Hoe? Met een 360°-camera en z'n fiets. "Om de twee seconden maak ik een foto, een beetje zoals Google Street View maar dan volledig in Open Data", vertelt de cartograaf.

Alle foto's die Stéphane gemaakt heeft, zijn dus gratis online beschikbaar. Via de applicatie Mapillary kan iedereen ze raadplegen. Het is een handig hulpmiddel voor wie graag zijn weg door Brussel uitstippelt en grote wegen wil vermijden. ZIjn project gaat ook nog een stap verder, want vrijwilligers van OpenStreetMap Belgium gebruiken zijn werk om er allerlei kaarten mee te maken.

"Zo heb je mappen waar je alle speeltuinen op terugvindt. Zo hebben bijvoorbeeld ook in kaart gebracht waar blindegeleide tegels aanwezig zijn", vertelt Thierry Jiménez van OpenStreetMap Belgium.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien allemaal wat niche, maar overheden en bijvoorbeeld ook de populaire loop- en fietsapp Strava maken gebruik van de data die Stéphane en zijn kompanen verzamelen.

Stéphane is ook niet meteen van plan om bij de gewestgrenzen te stoppen. "Vlaanderen of Wallonië? Ik weet nog niet waar ik zal beginnen", aldus De Greef. Zijn grote droom? "Het hele Europese Eurovelo- fietsnetwerk in kaart brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?