Spontane actie brandweer levert voorlopig niets op

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 19 juni 2019

De Brusselse brandweermannen die vandaag een spontane actie hielden, voeren vrijdag opnieuw actie. "De onderhandelingen met bevoegd staatsecretaris Cécile Jodogne (Défi) leverden voorlopig niets op, hoewel ze al een loonsvoorstel deed." De brandweermannen keerden terug naar de kazerne en tunnels en wegen zijn opnieuw vrijgemaakt.

Omstreeks 13.00 uur kwam de groep van enkele honderden brandweermannen aan bij het kabinet van bevoegd Brussels staatssecretaris Jodogne (Défi), waar onderhandelingen plaatsvonden. Daar haalde de brandweer houten paletten boven en haalden ze ook houten verkiezingspanelen neer om dan op straat drie torens in brand te steken. Ondertussen bleven ook de vele voetzoekers luid weerklinken. Intussen zijn de brandweermannen terug naar de kazerne gekeerd.

Net als maandag gaat het om een spontane actie, die deze woensdag gestart is aan de Naamsepoort. Daar werden ook paletten in brand gestoken en werd het verkeer in de tunnel onder het kruispunt tegengehouden.

De brandweermannen vervolgden hun weg naar de Wetstraat. Aan Maalbeek hielden ze een minuut stilte, ter nagedachtenis van de slachtoffers die omkwamen tijdens de aanslagen van 22 maart 2016. Nadien begaven ze zich naar Madou aan de kant van de Kunstlaan.

Vakbondsman Eric Labourdette vertelt aan BRUZZ dat de staking plaatsvindt naar aanleiding van de de beslissing van de Brusselse regering om het het geldelijk statuut van de brandweer te wijzigen. Daarbij zullen de premies voor de speciale diensten van de brandweer afgeschaft worden. "We zetten de straten af met brandweerwagens en er wordt hout in brand gestoken." De onderhandelingen tussen de vakbond en ontslagnemend staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) zijn intussen afgerond.

"De onderhandelingen hebben voorlopig nog niets opgeleverd hoewel staatssecretaris Cécile Jodogne wel al een loonsvoorstel deed", vertelt Joël Hendrickx van vakbond VSOA, die voorlopig niets meer wil vrijgeven. Er heerst nog steeds onduidelijkheid over de mogelijke loonverliezen van de brandweermannen en de speciale teams. Vandaar staat vrijdag om 10 uur een derde onderhandeling gepland.

"Vrijdag zullen opnieuw spontane acties plaatsvinden maar we kunnen nog niet vertellen waar deze juist zullen doorgaan", vertelt Labourdette nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?