'Drugsgebruik in metrostations lijkt toe te nemen': MIVB vraagt politieke actie

Arthur Bagage, Bram Van de Velde, Godfried Roelant, Jasmijn Post, JB
© BRUZZ
23/11/2022
Updated: 23/11/2022 15.07u

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB roept de hulp van de politiek in om het probleem van toenemend openbaar drugsgebruik in de metrostations aan te pakken. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) plant een overleg met de betrokken partijen.

Wie in Brussel met de metro of de tram reist, kan er in sommige stations moeilijk naast kijken: openbaar drugsgebruik lijkt aan terrein te winnen. Dat zegt ook An Van hamme, woordvoerster van de MIVB.

"Exacte cijfers hebben we niet, maar de indruk is inderdaad dat het drugsgebruik toeneemt," zegt Van hamme. "We werken samen met verschillende vzw's die de expertise hebben om gebruikers aan te spreken en te begeleiden naar de juiste opvangmogelijkheden, maar dit fenomeen is niet makkelijk te behandelen."

MIVB roept om hulp

De MIVB vraagt de Brusselse regering om hulp. "Wij zijn ook slachtoffer in dit verhaal. Als maatschappij proberen we het openbaar vervoer op een zo veilig en comfortabel mogelijke manier te organiseren. Daarom zijn er oplossingen nodig," zegt Van hamme.

Bij een mogelijk incident schakelt de MIVB de politie in, maar dat blijkt niet altijd even effectief. "Agenten kunnen de mensen in kwestie naar de uitgang begeleiden, maar niets voorkomt dat gebruikers terugkeren."

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) plant binnenkort een overleg tussen de verschillende betrokkenen, bevestigt ze aan BRUZZ. "De situatie op dit moment is niet aanvaardbaar, want reizigers voelen zich niet veilig. We moeten oplossingen zoeken die humaan zijn, maar ook fel, om te zorgen dat we de situatie keren."

"Er zijn meer opvangplekken nodig, want er is meer vraag dan aanbod"

Bruno Velkeniers van de vzw Transit

Concreet wil Van den Brandt een taskforce samenroepen met de betrokken partijen, waaronder de sociale- en veiligheidsdiensten. Samen zullen ze een nieuwe strategie uittekenen, maar dat kan volgens Van den Brandt wel wat tijd in beslag nemen. "Dit vraagt een engagement van heel veel partners. Eerst moeten we het eens zijn over de uitdagingen, dan kunnen we de oplossingen uitwerken."

'Meer opvangplekken creëren'

Daar is coördinator van de vzw Transit - een Brussels centrum voor drugsverslaafden - het mee eens. "We hebben een nieuwe strategie nodig. We weten dat als de politie een actie houdt in bepaald metrostation, de mensen verhuizen naar een ander station," zegt Bruno Velkeneers in radioprogramma 'Whatzz Up' van BRUZZ.

Repressie alleen is dus volgens Velkenieers niet effectief, er is ook een belangrijke rol voor de vzw Transit weggelegd: "We hebben nu al een verblijfscentrum, we kunnen mensen onthalen daar. Maar er is meer vraag dan aanbod. We moeten meer aanbod creëren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni