11.11.11 maakt standbeelden in Brussel monddood

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 23 oktober 2019

Verschillende standbeelden in Brussel hebben woensdag een knevel voor de mond en een bord rond de nek gekregen met de boodschap ‘Geef onze changemakers een stem’. Met deze actie vraagt 11.11.11 aandacht voor mensen en organisaties die werken aan een sociaal en ecologisch rechtvaardige wereld.

In heel wat gemeenten in Vlaanderen en Brussel kregen meerdere beelden een opvallende boodschap aan. Onder andere de Tijl Uilenspiegel aan het Flageyplein en de standbeelden aan het gemeentehuis in Vorst zijn in een nieuw jasje gestoken. Het is een opvallende actie van 11.11.11. Door lokale standbeelden ‘monddood’ te maken met een knevel, vraagt de organisatie aandacht voor ‘changemakers’ wiens stem onderdrukt wordt.

De 'changemakers' zijn mensen die individueel of als trekker van een organisatie streven naar een duurzame en leefbare toekomst waar er voor iedereen plaats is. De vijf boegbeelden van de campagne zijn Passy Mubalama, Red Constantino, Awad al Kali, Esperanza Martinez en Thaïs Baguna. Zij zijn mensen uit het zuiden die onder meer vrouwen een stem geven en voor schone energie zorgen in het land.

Deze vijf boegbeelden staan symbool voor honderdduizenden anderen die op hun manier aan een betere wereld werken.

Volgens 11.11.11 komt de vrijheid van meningsuiting van deze soort critici onder druk te staan. “Er wordt meer en meer wetgeving aangenomen die het moeilijker maakt voor ngo’s of vakbonden om zich te registeren om financiering te ontvangen of activiteiten te organiseren. Kritische stemmen worden gebrandmerkt en gecriminaliseerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?