Vlaams Radiokoor zingt in het donker

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 25 september 2019

Het Vlaams Radiokoor slaat de handen in elkaar met Karl Meesters, die met z'n vzw Rien à Voir ijvert voor betere geluidsomstandigheden tijdens concerten, om de ervaring voor blinden en slechtzienden te verbeteren. Het koor zingt liederen van onder andere Ólafur Arnalds, Gustav Mahler en Arvo Pärt in een sterk verduisterde concertzaal in Flagey.

De herfst is ingezet, de dagen beginnen te korten, de duisternis wordt stilaan een deel van de dag. Voor Karl Meesters wordt het al sinds zijn zestiende steeds donkerder. Toen kwam hij te weten dat hij een zeldzame aandoening had, waardoor hij langzaam blind werd.

Intussen heeft Meesters de vzw Rien à Voir opgericht, die concerten organiseert in optimale geluidsomstandigheden. Zo verbetert de muzikale ervaring voor blinden en slechtzienden. Met de opbrengst van de concerten steunt de vzw onderzoek.

Meesters vertelt op donderdag 26 september zijn verhaal in Flagey, waarna het Vlaams Radiokoor een speciaal concert speelt. Het koor, onder leiding van Bart Van Reyn, zingt Noordse muziek van onder andere Arvo Pärt en liefdesliederen van Mahler. Opmerkelijk: het concert gaat door in een sterk verduisterde zaal, het einde van het concert is zelfs helemaal donker. "We nemen de ziende gemeenschap mee in de auditieve wereld van de niet-ziende gemeenschap," zegt Van Reyn.

De keuze voor het Vlaams Radiokoor is ook niet toevallig. "Mensen die samenkomen om een vzw op te richten, dat zijn mensen die samenkomen om iets goeds te doen. De klank die dat vertaalt is voor mij een koor," zegt Meesters.

BRUZZ geeft vijf duotickets weg. Mail naar win@bruzz.be en maak kans op een duoticket.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?