Review
Score: 4 op 5

Iraanse film Hit the road in de bioscoop: 'Hartverwarmend en troostend'

© BRUZZ
27/04/2022

Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag bij BRUZZ radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat de Iraanse film Hit the road.

De Iraanse cinema, is die niet erg ontoegankelijk voor ons westerlingen? Wel, integendeel: Iraanse films kaapten de voorbije twintig jaar massaal prijzen weg op de filmfestivals van Cannes en Berlijn. En ook Hit the road wordt heel lovend ontvangen.

De maker heeft wel zijn familienaam mee: Panah Panahi is de zoon van Jafar Panahi, één van de meest succesvolle regisseurs uit Iran. In zijn debuut voert Panahi junior een familie op on the road in hun 4x4. Er wordt gekibbeld, gelachen en meegezongen met Iraanse schlagers. De toon is luchtig en amusant, maar slaat geleidelijk om naar droefenis wanneer we het doel van de reis vernemen.

Hit the road is een knap gefotografeerd en met vaste hand geregisseerd debuut. Ondanks de ernstige thematiek van afscheid nemen wordt de film nooit sentimenteel. Met zijn mix van een lach en traan kan je hem gerust een troostende film voor deze coronatijden noemen.

En voor wie nog nooit een Iraanse film bekeken heeft, is Hit the road de ideale kennismaking met de rijke cinema uit die regio.

Release: 27 april

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni