Ouders en kinderen protesteren voor investeringsplan in kinderopvang

© Belga - BRUZZ
05/10/2022

De actiegroepen 'Eerste 1000 dagen' en 'Crisiskabinet Kinderopvang' hebben woensdagnamiddag in Brussel aangekaart dat de Vlaamse regering nog niet genoeg investeert in kinderopvang. Ouders, grootouders, kindbegeleiders en crèchedirecties vragen samen een plaats rond de tafel om het investeringsplan voor kinderopvang mee uit te tekenen.

Meer dan honderd betogers kwamen woensdag om 16 uur samen in het Gaucheretpark in Schaarbeek. De aanwezigen toonden hun ontevredenheid met spandoeken waarop "De luier is vol, ververs het beleid" of "Laat de crèches niet stikken" te lezen viel.

De basiseis van de actiegroepen is een marshallplan voor kwaliteitsvolle kinderopvang. Ze hameren op een erkenning van het pedagogisch belang van de eerste 1.000 levensdagen van een kind, willen dat een kindbegeleider niet langer voor maximum negen, maar wel vijf kinderen tegelijk moet zorgen en vragen structurele investeringen. De 115 miljoen die nu vrijgemaakt wordt door de Vlaamse regering is te weinig en komt te laat volgens de actiegroepen.

"Als je meer maatregelen wil, zal er meer geïnvesteerd moeten worden. Het begint vooral met te erkennen dat er een grote kinderopvangcrisis is en het niet enkel gaat om enkele grootstedelijke crèches", stelt Heleen Struyven van het Crisiskabinet Kinderopvang.

De vorige actie voor een betere kinderopvang dateert van april. Toen volgde begin juni een vergadering met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), met het akkoord dat ze mee aan tafel zouden mogen zitten. Maar tot nu toe volgde geen nieuwe uitnodiging.

Dze woensdagavond zijn er nog betogingen in Gent en Leuven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni