Schaarbeek draait buste omstreden oud-burgemeester Nols om: 'Is Leopold II de volgende?'

© BRUZZ
06/12/2023

In het gemeentehuis van Schaarbeek kijkt één buste van oud-burgemeesters de bezoekers niet meer in de ogen. De beeltenis van de omstreden Roger Nols is omgedraaid. Nols was bijna twintig jaar burgemeester in Schaarbeek, maar staat vooral bekend om z'n discriminerende uitspraken en Vlamingenhaat.

Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) en schepen van Cultuur en Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) hebben daarmee dinsdagavond uitgevoerd wat de Schaarbeekse gemeenteraad een jaar geleden goedkeurde. Een werkgroep onder het voorzitterschap van de twee en bestaande uit deskundigen, burgers en verenigingen boog zich maandenlang over de zaak.

Het idee is om eerstdaags leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar uit te nodigen om met het verleden aan de slag te gaan. Ze zullen ook een kunstwerk maken dat in de omgeving van de buste kan worden geplaatst en de waarden van Schaarbeek uitdraagt. Opvallend: op enkele meters van Nols staat ook een gigantisch beeld van Leopold II over wie de discussies ook in volle hevigheid woeden. Jodogne: "We volgen wat dat betreft de lijn van het werk dat op federaal en gewestelijk niveau al is gebeurd." Haddioui: "Misschien kijkt hij (Leopold II, red.) nu naar Nols en denkt hij: 'Ben ik de volgende?'"

Wie kent Nols nog?

Maar terug naar de veelbesproken Nols. Kennen de Schaarbekenaren hun oud-burgemeester nog wel? Liggen ze eigenlijk wakker van het feit dat de buste nu naar de muur kijkt? Onze reporter is de straat op getrokken met een foto van Nols in de aanslag, om mensen te vragen of ze hem herkennen.

Kent Schaarbeek de omstreden oud-burgemeester Roger Nols nog?

In onze reeks over de woelige jaren '80 die we een aantal maanden geleden uitzonden, ging het ook over Roger Nols. Ex-griffier van de VGC-raad Daniël Buyle schetst in onderstaand fragment kort maar duidelijk wie Roger Nols was en waarvoor hij berucht was.

Ex-griffier Daniël Buyle over ex-burgemeester Roger Nols.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie