Duizend Oekraïners in lange wachtrijen aan Jules Bordet: 'Frustratie groeit'

© BRUZZ
09/03/2022
Updated: 09/03/2022 13.05u

Er staan ook woensdag lange wachtrijen aan het voormalig Jules Bordet-ziekenhuis, dat omgebouwd is tot een aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. De frustratie groeit, omdat de vluchtelingen weinig informatie krijgen.

Rond 4 uur op woensdagochtend stonden opnieuw zo'n 130 mensen te wachten. Nu zijn dat er volgens de politie al zo'n 1.000. Voor heel wat vluchtelingen is het de derde dag dat ze aanschuiven. Daar zitten ook gezinnen met kinderen tussen.

"Dit is al de derde dag dat ik hier sta aan te schuiven," vertelt een Oekraïense man. "Ik heb Kiev de 25ste verlaten en heb bijna een week vastgezeten aan de grens met Polen. Ik ben naar hier gekomen, omdat op Belgische websites te lezen was dat hier goede voorzieningen zijn, maar dat is propaganda. Het systeem werkt niet, de overheid werkt niet. Als het centrum niet klaar was, waarom hebben ze het dan geopend? Ik ben hier met mijn vrouw en kinderen. Er zijn Oekraïners die ouder zijn dan 80 jaar en naast mij al even lang staan aan te schuiven.”

Zo lang is de wachtrij aan het aanmeldcentrum

De situatie is volgens onze BRUZZ-reporter chaotisch. "De mensen krijgen geen informatie. De overheid communiceert niet. De politie is wel ter plaatse, maar lijkt ook niet goed op de hoogte te zijn. Dat is frustrerend voor de vluchtelingen. Ook vrijwilligers zeggen dat ze verontwaardigd zijn van de manier waarop alles georganiseerd wordt."

Nachtopvang

Door de lange wachtrijen werd gisteren gevreesd dat veel Oekraïense vluchtelingen de nacht op straat zouden moeten doorbrengen. Dat bleek woensdagochtend niet het geval te zijn. "Veel mensen hadden een slaapplaats bij vrijwilligers," zegt BRUZZ-journalist ter plaatse Kevin Van den Panhuyzen. "Zij komen nu opnieuw aanschuiven, vaak samen met die vrijwilligers."

Ook kregen een honderdtal wachtenden die nog niet geregistreerd waren een slaapplek aangeboden in het centrum. Dat bevestigt Fedasil.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni