Reusachtige Diplodocus 'Dan' op weg naar Museum voor Natuurwetenschappen

ArBa
© BRUZZ
09/03/2022

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft er een bijzondere aanwinst bij: langnekdinosauriër ‘Dan’. Zijn skelet is ongeveer 20 meter lang en bijna helemaal compleet. En wat blijkt? Het zou wel eens kunnen gaan om een nieuw geslacht binnen de diplodocus-achtigen.

'Dan' behoort tot de familie van Sauropoden, waarvan de Diplodocus het bekendste geslacht is. Dat waren reusachtige viervoetige planteneters met lange nekken en staarten. Het zijn dan ook de grootste dieren die ooit op onze planeet hebben geleefd. Maar dit specimen zou volgens de wetenschappers wel eens tot een nieuw geslacht binnen deze familie kunnen behoren.

"We schatten dat deze dino tussen de tien en de twintig ton heeft gewogen," vertelt paleontoloog Koen Stein.

Het fosiel is afkomstig uit de Amerikaanse staat Wyoming, meer bepaald uit de Morrison-formatie, een grondlaag van ongeveer 155 miljoen jaar oud. Daar zijn sinds de 19de eeuw al heel wat dinosaurus fossielen gevonden. Tussen 2018 en 2019 is 'Dan' daar onder meer door Belgische wetenschappers gedeeltelijk opgegraven.

Het skelet van 'Dan' is voor 85 procent compleet , het is ongeveer 20 meter lang. Het dier zou volgens de wetenschappers dan ook veel hebben gewogen: tussen de tien en de twintig ton. Momenteel is slechts een deel van de botten aangekomen in België. De rest moet nog opgegraven worden.

De 'preparatie' van het skelet is ondertussen wel al van start gegaan en zal minstens twee jaar duren. Pas daarna zal het te bewonderen zijn in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni