2.000 betogers tegen Iraans regime: 'We zijn nog nooit zo dicht bij een revolutie geweest'

EC, SD
© BRUZZ
01/10/2022
Updated: 01/10/2022 14.57u

Aan het Troonplein waren sinds 13 uur honderden mensen verzameld om hun steun te betuigen met het Iraanse volk en een nieuw regime te eisen. In Iran vielen al zeker 80 doden bij protesten tegen de arrestatie van een 22-jarig meisje dat haar hoofddoek niet correct droeg. Zo'n tweeduizend betogers wandelden scanderend naar het Schumanplein.

"Women, life, freedom" en "my body, my choice" wordt luid gescandeerd en herhaald door de – volgens de politie – ongeveer tweeduizend deelnemers van de betoging 'Rally for Freedom'. De betoging vertrok om 13 uur aan het Troonplein om rond 16 uur aan te komen aan de Schumanrotonde.

De betoging wil steun uitdrukken voor de Iraanse protesten die zijn ontstaan nadat de 22-jarige Mahsa Amini midden september werd gearresteerd door de Iraanse zedenpolitie en overleed in een politiecel. De protesten in Iran worden op hun beurt vaak gewelddadig onderdrukt. Volgens ngo’s vielen bij die protesten al minstens 83 doden.

In het midden van de groep betogers op het Troonplein loopt de Iraanse Ava Basiri, een van de organisatoren, met een regenboogvlag. "Ik ben zo blij dat we met alle Iraniërs en onze niet-Iraanse vrienden hier vandaag zijn. We zijn hier niet alleen voor de vrijheid van de vrouw, maar voor een geheel nieuw regime," aldus Basiri.

whatsapp_image_2022-10-01_at_16.25.46_7.jpeg

| Medeorganisatrice Ava Basiri

"We zijn hier ook voor alle mensen die het leven lieten, opgepakt of vermist zijn. We willen terugkeren naar ons land, we zijn het beu. We vragen aan de hele wereld, aan Europa en de VS om ons hierin te helpen. We zijn nog nooit zo dicht bij een revolutie geweest. Als het nu niet lukt, lukt het misschien nooit meer."

Politieke vluchtelingen

De Koerdische Iraniër Juan (33) is al vier jaar in België en woont in Brussel. Hij draagt een bordje met het opschrift "All together for Iran" met enkele hashtags van minderheden in Iran: Gilaki, Kurden, Perzen, Beloetsjen, Turkmenen, Arabieren en Azerbeidzjanen. Hij legt uit: "99 procent van de aanwezigen hier zijn politieke vluchtelingen, net als ik. Maar het maakt niet uit, we zijn hier allemaal met één doel: we willen het regime weg, dat al het leven uit ons land zuigt."

"Voor de eerste keer in 44 jaar zijn we zo verenigd, het is ongelooflijk. We waren zo verdeeld, maar vandaag zijn we hier allemaal samen." Langs de andere kant van zijn bordje staat een foto van Mahsa Amini. "Wie had ooit gedacht dat een Koerdisch meisje het symbool van een mogelijke revolutie zou worden? Vandaag roepen ook Perzen en Azeri's haar naam. Maar hier hebben we een privilege, hier kunnen we veilig naar huis. Dat gaat niet in Iran."

whatsapp_image_2022-10-01_at_16.25.46_2.jpeg

| De Koerdische Iranees Juan (33) (met bordje) is politiek vluchteling en woont al vier jaar in Brussel.

Dat sommigen niet met naam en foto vernoemd willen worden, toont aan dat het als politieke vluchteling niet evident is om openlijk te spreken. Zo ook een ouder Iraans koppel. De man is 79 jaar oud en al meer dan 30 jaar in België. "Ik behoorde bij een politieke groepering die niet werd getolereerd door het regime. Ze begonnen iedereen op te pakken en te vermoorden, dus moest ik wel het land uit."

De beweging is gestart na de moord op een vrouw, maar ook opvallend veel mannen steunen de beweging. "Het dictatoriaal regime in Iran is tegen de vrouw, natuurlijk moeten wij dit ook aanklagen," zegt de 79-jarige Iraniër. "Zij moeten dezelfde rechten hebben."

Even verderop loopt de Georgische influencer en LGBTQ-activist Egoo Dallas. Hij kijkt verbaasd op wanneer we hem vragen waarom hij hier is. "Waarom zou ik hier niet zijn? Als LGBTQ-activist wil ik opkomen voor deze vrouwen. Deze beweging maakt me shaky."

Nasyaran (32) is al vier jaar in België, woont in Antwerpen en is vandaag speciaal met vriend Amin naar Brussel getrokken voor de betoging. "Het regime moet veranderen. Wij hopen zo onze stem te laten horen."

"What with the regime of Iran?", roept iemand met een luidspreker. "Down, down down", roepen de betogers terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni