Op het De Brouckèreplein Brussel heeft zaterdag de Paralympic Day 2022 plaatsgevonden, een evenement om de G-sport in de schijnwerpers te zetten. Tegelijkertijd werd ook het startschot gegeven voor de 'Road to Paris', de aanloop naar de Paralympische Spelen die in de zomer van 2024 plaatsvinden in de Franse hoofdstad. Dat gebeurde in aanwezigheid van voorzitter van het Belgian Paralympic Committee (BPC) Marc Vergauwen en ministers Valérie Glatigny (MR) en Karine Lalieux (PS).

"Ik ben zeer blij dat we vandaag de start kunnen geven van de 'Road to Paris'", zei voorzitter Vergauwen, "en het publiek warm kunnen beginnen maken om in onze achtertuin, Parijs, onze atleten te komen steunen. Het is nog te vroeg om het over een mogelijke medaille-oogst te spreken, maar als we kijken naar de prestaties van onze atleten aan de Europese en wereldkampioenschappen, waar ze toch al 18 medailles hebben binnengehaald op de paralympische disciplines, mogen we hopen op meer medailles dan in Tokyo."

Grote oogst

"Ik ben er zeker van dat de oogst in Parijs nog een stuk groter zal zijn", zei Karine Lalieux, federaal minister belast met Personen met een handicap. "Deze atleten van hoog niveau genieten al mijn steun. Het zijn immers voor alles atleten, en pas nadien mensen met een handicap. Ik ben blij dat in Parijs de atleten zonder handicap en de atleten met handicap op gelijke voet behandeld worden. Dat zal helpen om de kijk op die mensen te veranderen, want deze mensen zijn nog veel te weinig zichtbaar."

Op het De Brouckèreplein konden klein en groot de hele dag door kennismaken met een tiental sporten zoals rolstoeltennis, goalbal, handbike, en rolstoelbasket. Dat trok heel wat bekijks en tientallen mensen waagden hun kans om geblinddoekt naar een doel te trappen of vanuit een rolstoel een balletje te slaan of te gooien.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni