Remco Evenepoel groet fans vanop balkon Brussels stadhuis

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2022

Wereldkampioen en Vuelta-winnaar Remco Evenepoel is onder luid applaus en gejoel op het balkon van het Brussels stadhuis verschenen waar hij de massa fans groette die hem op de Grote Markt stond op te wachten. Net daarvoor was hij op het Brusselse stadhuis ontvangen door burgemeester Philippe Close (PS).

De wielerkampioen werd op het balkon vergezeld van verschillende ploegmaats en begeleiders, bij wie Iljo Keisse, Yves Lampaert en Pieter Serry.

"Ik moet voor de Vuelta mijn hele ploeg bedanken, en in Australi√ę waren we met acht renners, dus er zijn er zeker vijf die hier niet bij zijn maar evenveel deze aandacht verdienen als ik", zei Evenepoel vanop het balkon. "Laat ons niet vergeten dat Yves dit jaar als eerste de gele trui droeg in de Tour, en dat dit het laatste jaar was van Iljo."

Toen hij die woorden uitspraak, werden zowel Iljo Keisse als Yves Lampaert door het publiek op de Grote Markt luid toegejuicht. Remco Evenepoel leidde het publiek vervolgens in de Viking Clap en bouwde nog een feestje op de het balkon van het stadhuis. Afscheid nemen deed de wielrenner met de woorden: "Tot volgend jaar".

"Dat was als grap bedoeld, maar maak daar nu geen titel van", zei de wereldkampioen achteraf. "Ik kan alleen maar tevreden zijn met de hele dag. Het was een uniek moment, het was fijn om zoveel mensen op de Grote Markt te zien, en om dit met familie, vrienden, ploegmaats en staff te beleven. Mijn vader is nog steeds hees, maar dat is al zo sinds de Vuelta. Persoonlijk voel ik me goed, maar ik ben ongeduldig om dinsdag voor het eerst in de trui van wereldkampioen te kunnen rijden. Dat zal een speciaal gevoel zijn. Veel verder dan dinsdag en nadien mijn huwelijk en mijn vakantie denk ik nog niet."

Nadien volgde nog een fotoshoot en een receptie, terwijl heel wat fans zich verzamelden aan de poorten van het Brusselse stadhuis om Evenepoel van dichtbij te kunnen zien bij zijn vertrek.

Dilbeek

Eerder die dag was de kampioen al ingehuldigd als ereburger van Dilbeek, waarna hij naar Brussel trok. De feestelijke tocht legde hij samen met zijn vriendin af in een cabrio, vergezeld van een fietsstoet.

Die fietstocht ging via het supporterscafé van Evenepoel in Schepdaal, via Sint-Anna-Pede en Anderlecht naar Brussel. De fietsbrigade van de Brusselse politie zorgde daarbij voor de begeleiding. Uiteindelijk zijn zo'n duizend mensen op de fiets geklommen om mee te rijden in die stoet.

Intussen betuigt een andere jonge Brusselaar ook hulde aan de kersverse wereldkampioen. Manneken Pis heeft voor de gelegenheid immers zijn nationale wieleruitrusting aangetrokken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?